Nagyvilág koronavírus

A szlovének túl vannak az országos mintavételen, 3 százalék találkozhatott a koronavírussal

Szlovéniában a világon elsőként elkészült egy országos reprezentatív mintavétel a koronavírus-fertőzöttségről. A felmérés azonban így is csak a kezdeti fázisában tart, hiszen az érintetteket hónapokon át követik majd figyelemmel, épp úgy, ahogy Magyarországon is tervezik az orvosi egyetemek 17 ezer fős kutatásának résztvevőivel. A továbbiakban elsősorban arra kíváncsiak a szakértők, hogy megfertőződhetnek-e újra a betegségen átesettek, és az is kérdés, hogy azok a vírushordozók, akik nem betegedtek meg, immunitást szereznek-e a Covid-19-cel szemben.

A vizsgálat első és legfontosabb eredménye azonban már szerdán napvilágot látott: délnyugati szomszédunkban a lakosság körülbelül 2-4 százaléka fertőződhetett meg.

A statisztikai mintavételi hibákat is kalkulálva, a tesztek szerint körülbelül minden harmincadik szlovénben, azaz a vizsgált személyek 3,1 százalékában mutattak ki az új típusú koronavírus ellen termelődött antitesteket. Vagyis 95 százalékos megbízhatósággal állítható, hogy a lakosság 2-4 százalékának vérében jelenhettek meg az antitestek.

Kedden egyébként Szlovéniában 1449 tesztet hajtottak végre, három embernél állapítottak meg fertőzöttséget, és egy halt meg. Az összesen megállapított fertőzések száma 1448, a halálozásoké pedig 99 a járvány kezdete óta. A kórházak terheltsége csökkenőben van: kedden 53-an álltak kezelés alatt. Közülük 14 embernek van szüksége intenzív ellátásra. Kedden két gyógyult beteget engedtek ki kórházból, így az összesen hazabocsátott páciensek száma 246-ra nőtt.

Fotó: Jure Makovec /AFP

A Siol.net szlovén internetes portál hangsúlyozza, hogy ez az első olyan felmérés a világon, amely országos reprezentatív mintavételen alapul, és a koronavírus-fertőzöttséget mutatja egy országban. Minderről a Ljubljanai Egyetem orvosi karának mikrobiológiai és immunológiai tanszékén dolgozó Mario Pojak beszélt. A felmérés során azt akarták megállapítani, hogy hányan vannak az aktív fertőzöttek, illetve hányan fertőződtek meg tünetmentesen, és hányan estek már át a betegségen, tudtuk nélkül akár.

A vizsgálat hat hónapig tart majd, így nyilvánvalóan csak az előzetes eredményeket, illetve a felmérés első fázisában szerzett információkat közölhette Poljak. Az első fázisban a felső légutakból vett kenetből és a vérből vettek mintát, majd ezután követni fogják a vizsgálatban résztevő összes személyt. Elvileg októberben szeretnék befejezni a vizsgálatot, amikor a résztvevőktől újra vért vesznek. Ebből nemcsak a koronavírus, hanem más vírusok esetleges jelenlétére is következtetni tudnak a szakértők a téli vírusszezon előtt – derült ki a lapból.

Poljak szerint a vizsgálatot rekordidő alatt végezték el: háromezer személyt hívtak fel mintaadásra, közülük 1368-an vállalkoztak erre. Garattesztet 1367 esetben, vérvételt 1318 esetben hajtottak végre. Ebből derült ki, hogy 41 személyben találtak antitesteket a koronavírussal szemben, ami a vizsgálatban résztvevők 3,1 százaléka. A 41 személy közül ketten voltak azok, akiknek pozitív lett a garattesztjük, egy esetben újonnan állapították meg a fertőzöttséget, egy másik viszont ismert eset volt a szakértők előtt.

Fontos eredménye lehet a kutatásnak, hogy a résztvevők beleegyeztek abba, hogy kéthetente teszteljék őket, így a vírus terjedése modellezhető lesz Szlovéniában az egész lakosságra kiterjedően.

A mikrobiológiai intézet vezetője és egyben a kutatás vezetője, Miroslav Petrovec azt hangsúlyozta, hogy vizsgálatuk azért is különleges, mert kombinált tesztmódszereket használnak, így a tesztek megbízhatósága is nagyobb. Szintén érdekessége a mostani felmérésnek, hogy a résztvevők, ha tüneteket érzékelnek magukon, telefonálhatnak, és ha tünetek a koronavírus-fertőzésre utalnak, a lehető leggyorsabb időn belül tesztelik őket, és megkapják a szükséges orvosi ellátást.

Arra a kérdésre, hogy mikor jelenhetett meg Szlovéniában az első fertőzés, a szakértők nem adhattak teljesen bizonyos választ. Mindazonáltal szerintük elképzelhető, hogy akik nem szokványos influenzának tűnő betegségen estek át januárban, akár a koronavírussal is találkozhattak. Ezt azonban még nem tisztázták – a mostani kutatásuk ugyanis inkább a jövőre irányul, mintsem a visszatekintésre.

A szlovén állami tévének adott interjúban a szakértők azt is elmondták, hogy a kutatásuk igazolta: hatékonyak voltak a Szlovéniában a meghozott szigorú korlátozó intézkedések.

Kiemelt kép: Jure Makovec /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik