Nagyvilág koronavírus

A gyerekek nem értik, miért nem ölelhetnek meg – egészségügyi dolgozók, akiket elszakított családjuktól a koronavírus

Shanen Lauby már öt hete nem lépte át az otthona küszöbét. Az ápolónő egy sürgősségi osztályon dolgozik a kaliforniai Eastvale-ben, fokozottan kitéve a koronavírus-fertőzés veszélyének, ezért úgy döntött, a családja biztonsága érdekében elkülönül a férjétől és négy gyerekétől. Egy lakókocsiban alszik a saját házuk előtt.

„Nehéz. A gyerekeim még kicsik, és mindig azt hajtogatják, hogy csak meg akarnak ölelni és puszilni. Szívszorító érzés, mert nem tudom, mennyire értik meg a helyzetet, és nem érzik-e úgy, hogy elhagytam őket” – nyilatokozta a Huffington Postnak könnyek között a 44 éves nő.

Lauby korábban részmunkaidőben dolgozott, a járvány berobbanása óta azonban heti 80 órát húz le a kórházban, ahol rendszeresen kapcsolatban kerül igazoltan Covid 19-fertőzött betegekkel, miközben ügyvéd férje gondját viseli a gyerekeknek. Az ápolónő már a jrvány elején tudta, hogy nem mehet haza, elsősorban az asztmás fia miatt, akire nagyon veszélyes lehet a vírus. Hetente egy szabadnapja van, ilyenkor eldobja maszkot, és a családja mellett van – kétméteres távolságot tartva tőlük.

Lauby egyike az egészségügyi dolgozók millióinak, akiknek szerte a világon meg kell birkózniuk azzal, hogy a járvány idején hogyan óvják meg családjukat a fertőzés kockázatától. Ahogy a világ számos pontján, Amerikában is hiány van védőfelszerelésből az egészségügyben, április közepéig már kilencezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal, közülük 27-en haltak bele a betegségbe.

Kaliforniában és New Yorkban ugyan a hatóságok hozzásegítik az egészségügyiseket ahhoz, hogy szállodában szigetelhessék el magukat, Lauby azonban inkább a lakókocsit választotta, így legalább, ha a távolból is, de minden nap jó éjszakát kívánhat a gyerekeinek

Még ennyi sem adatik meg Bradley Tackettnek, egy nyugat-virginiai sürgősségi osztályon dolgozó orvosnak és ápolónő feleségének, akiknek öt héttel ezelőtt meg kellett hozniuk életük egyik legkeményebb döntését, és a nagyszülőkhöz költöztették a gyerekeiket, azóta leginkább csak FaceTime-on látják őket.

„Mint ha valaki néhány perc alatt az egész világot elvette volna tőlünk” – mondta a 32 éves Bradley, aki a feleségétől is elkülönülve él a házukban. „A gyerekek nem értik meg, hogy miért nem lehetnek velünk, sírnak, és azt ismételgetik, hogy haza akarnak jönni. A négyéves kislányom felhív telefonon, és azt mondja, gyere ide a mamához, vegyél fel maszkot, és akkor meg tudlak ölelni. Nyomasztó idők ezek” – mondja az orvos, aki arra kéri az emberek, hogy maradjnak otthon, mert ő testközelből látja, mit tud okozni ez a fertőzés. „Mi áldozatot hozunk. Majdnem egy hónapja nem láttam a gyerekeimet, ami nagyon fáj. Bármit megtennék, hogy hazahozhassam őket.”

Todd Schultz, a New York-i Bellevue kórház főápolója egy város által biztosított szállodai szobában lakik egy hónapja, miközben felesége három gyerekükkel van otthon. A 39 éves Schultz minden este videocsetel a családjával, szombatonként azonban hazamegy hozzájuk, közben mindvégig maszkot visel. Azt mondja, a szállodai létnek megvan az az előnye, hogy esténként nem viszi haza azt a sok szorongást és szomorúságot, ami nap közben a kórházban felgyülemlett benne. „Néhány dolgot nagyon nehéz feldolgozni, és nem szeretném a családomat is bevonni ebbe” – mondta.

Schultz és Lauby egyaránt hangsúlyozták, mekkora teher hárul a társukra, akiknek teljesen egyedül kell gondoskodniuk a gyerekről. „Sokan beszélnek az egészségügyi dolgozók nehézségeiről, de senki nem szól azokról, akik helyettünk is állják a sarat az otthonainkban” – mondta Schultz.

Kiemelt kép: Nicola Vigilanti /Hans Lucas /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik