Nagyvilág koronavírus

A kijárási tilalom előtti szintre csökkent az új fertőzöttek és halottak száma Spanyolországban

Spanyolországban hétfőn kezdték el feloldani a kijárási korlátozásokat, miközben a napi új fertőzöttek és áldozatok száma az intézkedések március eleji bevezetése előtti szintre csökkent, írja a Bloomberg.

Az elmúlt 24 órában 164 ember hunyt el, ezzel 25 428-an veszítették már életüket a betegségben az országban. 356 új fertőzöttet diagnosztizáltak az előző napi 838 után. Összesen így már 218 011 esetet azonosítottak a járvány kezdete óta.

Spanyolországban hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén.

E héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.

A járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera ezt átugorva rögtön az egyes fázisba lép, amikor például már a szállodák is újranyithatnak, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket, valamint az éttermek teraszain 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendéglátás.

Az enyhítés ellenére a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a járvány miatt érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig.

Kiemelt kép: JORGE GUERRERO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik