Nagyvilág koronavírus

Franciaország nem fogja karanténba zárni az európai turistákat

A francia elnöki hivatal a CNN megkeresésére vasárnap megerősítette, hogy nem tervezik 14 napos karanténba zárni a schengeni övezetből és az Egyesült Királyságból érkező utasokat a jövőben, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek.

Egy nappal korábban Olivier Véran egészségügyi miniszter ugyanakkor még épp az ellenkezőjét állította ennek. a POlitikus közleményében úgy fogalmazott, mindenkit karanténba helyeznek majd, aki külföldről, Korzikáról vagy más, az országhoz tartozó tengerentúli területről érkezik Franciaországba.

A francia kormány kedden tárgyal majd a két hónappal ezelőtt bevezetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról.

A schengeni övezethez 26 európai ország tartozik, melyek között az állampolgárok szabadon mozoghatnak. Köztük van Magyarország is.

A lépés azért is érdekes, mert az ázsiai államok tapasztalataiból kiindulva a járvány második hulláma úgy alakulhat ki a legkönnyebben, hogy a vírust külföldről ismét behurcolják egy adott országba. A nyár közeledtével viszont a turizmust mindenki fel szeretné támasztani a tetszhalotti állapotból, amin a turisták két hetes karanténba zárása nyilvánvalóan nem segítene.

Koronavírus-útlevéllel, turistafolyosókon tennék elérhetővé a tengerpartokat
Elképzelések már vannak azzal kapcsolatban, mikor és hogyan utazhatunk újra, de rengeteg a bizonytalanság, egységes szabályok híján pedig inkább káosz várható.

Kiemelt kép: Suliane FAVENNEC / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik