Nagyvilág

Betiltják a katonai típusú fegyvereket Kanadában

Az új-skóciai vérengzés késztette a kormányt erre a lépésre.

Két héttel azt követően, hogy egy ámokfutó 22 emberrel végzett Új-Skóciában, Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal betiltják a katonai típusú fegyvereket egész Kanadában – írja a CNN.

Az egész országot megrázta az új-skóciai mészárlás, ami az utóbbi évtizedek legsúlyosabb tömeges gyilkossága volt Kanadában. A rendőrség közlése szerint az elkövető félautomata fegyvereket használt a vérengzés során, az egyik szemtanú szerint ezek közül az egyik katonai fegyver volt.

Ezeket a fegyvereket egyetlen egy célból hozták létre: hogy minél több embert ölhessenek meg a lehető legrövidebb idő alatt. Az ilyen fegyverekre nincs szükség, és semmi helyük Kanadában

– mondta Trudeau pénteki, Ottawában tartott sajtótájékoztatóján, ahol azt is megerősítette, hogy az új-skóciai eset késztette a kormányt erre a lépésre.

Nincs szükség egy AR-15-ösre ahhoz, hogy leteríts egy szarvast. A tilalom azonnal hatályba lép, a továbbiakban tilos adni, venni, szállítani, importálni, vagy használni katonai típusú fegyvereket az országban.

A miniszterelnök hozzátette, a szükséges engedélyek megszerzése esetén a lőfegyverek eladása ezután is legális lesz, a beszolgáltatott katonai fegyverek után pedig elképzelhető, hogy valamilyen kompenzációt fog fizetni a kormány a korábbi tulajdonosoknak.

 

Kiemelt kép: MTI/AP/The Canadian Press/Andrew Vaughan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik