Nagyvilág

Kanadai ámokfutó: már 22 halottat találtak

A hatóságok szerint lehetnek még áldozatok az új-skóciai ámokfutás helyszínein.

Újabb négy holttestre bukkant a rendőrség a hét végi új-skóciai ámokfutás helyszínein, így 22-re nőtt az áldozatok száma. A rendőrök leégett házakban bukkantak az újabb halottakra. A  legfiatalabb áldozat egy 17 éves lány volt.

Előző nap a rendőrség 19 halálos áldozatról adott hírt, de utólag kiderült, közéjük sorolta a támadót is. Figyelmeztetett arra, hogy ez feltehetően nem végleges szám, mert öt felgyújtott épület van, többségük lakóház, nem zárható ki, hogy találnak holttesteket a teljesen leégett épületek romjai alatt.

Az 51 éves Gabriel Wortman több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skócia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban, emlékeztetett az MTI. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton este kezdődött Portapique városkában. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és  a környéken. Több épület lángokban állt.

A tettes Truro, Milford és Enfield településeken folytatta a vérengzést, ámokfutása 12 órán át tartott. Rendőrruhába öltözött, rendőrautónak álcázott kocsit használt. A rendőrök végül egy benzinkútnál lőtték agyon. A tettes indítékáról továbbra sem mondanak semmit a hatóságok. Annyi derült ki, hogy Wortman fogtechnikus volt, büntetlen előéletű volt, nem ismert mindenkit áldozatai közül.

A rendőrök 16 bűnügyi helyszínt fésültek át öt településen a délkelet-kanadai tartomány középső és északi részén. Katonák is segítik a munkájukat. Justin Trudeau miniszterelnök az ámokfutás kapcsán kedden a fegyvertartási szabályok gyors szigorítását ígérte.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.

Kiemelt kép: MTI/AP/The Canadian Press/Andrew Vaughan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik