Nagyvilág koronavírus

Kezdődhet a németországi fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyag tesztelése

Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság. A mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat közös klinikai vizsgálatában nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken tesztelik az oltást. Az anyag hatékonysága és biztonsága mellett azt is vizsgálják, hogy mekkora adag szükséges belőle.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztése arra irányul, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) felhasználásával alakítsák ki az emberi szervezet ellenálló képességét.

A tervek szerint a vizsgálat második szakaszában a fertőzéssel vagy a fertőzéssel keletkező betegség súlyos lefolyásával veszélyeztetett csoportokba tartozó embereken tesztelik az oltást. Ehhez azonban újabb vizsgálati adatokat kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz.

A BioNTech és a Pfizer a tesztek elindításáról tájékoztató közös közleményükben aláhúzták, hogy a vártnál korábban kezdhetik meg az oltóanyag emberi tesztelését. Hozzátették: arra számítanak, hogy rövidesen az amerikai szakhatósági engedélyt is megszerzik, így a globális fejlesztési programjukban az Egyesült Államokban is elkezdhetik a klinikai vizsgálatokat.

Kiemelt kép: GARO / Phanie / via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik