Nagyvilág koronavírus

Norvégiában újranyitottak az óvodák és bölcsődék, de a szülők nem mehetnek be

Norvégiában hétfőn újranyitott a koronavírus-járvány miatt öt hete bezáratott számos óvoda és bölcsőde. Erna Solberg norvég miniszterelnök látogatást tett az oslói Espira Thorshovdalen nevű óvodában, amely a nap folyamán ismét megnyitotta kapuit.

„Reméljük, hogy a fokozatos nyitással, továbbra is ellenőrzés alatt tudjuk tartani a járványt” –hangsúlyozta Solberg a TV2 norvég televíziós csatornának. „Ha mindenki betartja a fertőzés elkerülését szolgáló intézkedéseket, úgy hisszük, sikerülni fog” – hangoztatta a kormányfő. Megjegyezte: a hatóságok egyre több emberen végzik el a koronavírus-teszteket, és egy különleges alkalmazást is indítottak a fertőzés nyomon követésére.

Az NTB norvég hírügynökség szerint a mintegy 650 fővárosi óvoda fele nyitott újra hétfőn, várhatóan ez az arány szerdáig 90 százalékra fog emelkedni. Mintegy 275 ezer gyereket érintett az óvodák és bölcsődék márciusi bezáratása. Az 5,4 millió lakosú skandináv államban a jövő héten nyitják meg az általános iskolák alsó tagozatait.

Koronavírus: rövidesen kiderül, működik-e a svédek nagy emberkísérlete
A járványügyi vezető szerint Stockholm májusban eléri a nyájimmunitást.

Az óvodák és bölcsődék a járványügyi helyzetre tekintettel egy sor intézkedést vezettek be. A többi között kisebb csoportokban zajlanak a foglalkozások, a személyzetnek többet kell takarítania és nagyobb figyelmet kell fordítania a kéztisztasági szabályok betartására, míg a szülők gyermekeik behozatalánál, illetve elvitelénél nem léphetnek az épületekbe. Több óvoda emellett várhatóan lerövidített foglalkozási időkkel fog működni.

Az szigorítások enyhítése jegyében hétfőn újranyithattak a fodrászszalonok, a fogorvosi és a pszichológusi rendelők, illetve az optikusok is. A skandináv államban eddig 7103 fertőzöttet azonosítottak, és 169-en hunytak el a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik