Nagyvilág koronavírus

Az EU megakadályozná, hogy unión kívüliekhez jussanak a meggyengült vállalatok

Az EU azt tervezi, hogy segíteni fogja a koronavírus gazdasági hatásai miatt meggyengült európai vállalatok külföldi felvásárlásainak megakadályozását — írta meg a BBC.

A terv a BBC szerint az, hogy az unió engedélyezné, hogy a tagországok befektessenek és bizonyos mértékig tulajdonjogot szerezzenek a bajban lévő cégekben. A lap úgy tudja, az Európai Bizottság már konzultál erről a végső mentőövről a tagállamokkal. A várható szabályozás középpontjában az állami tulajdonban lévő vállalatok tisztességtelen támogatásának elhárítása állhat majd. Ez a gyakorlat képzi például a kínai gazdaság gerincét. Az EU jelenleg az Európában székhellyel rendelkező vállakozások védelmére törekszik, tekintettel a koronavírus pénzügyi hatásaira.

Az Európai Bizottság szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy ez az eljárás alapvetően kívül esik az EU-s támogatások ellenőrzésén, azonban különösen fontos lehet azoknál az országoknál, amelyek meg akarják előzni, hogy külföldek szerezzenek meg stratégiailag fontos vállalkozásokat. Hozzátette: mint minden válságban, az ipar és a gazdaság jelentős stresszhelyzetben van, ezért az EU-nak foglalkoznia kell a vállakozások ellenálló-képességével, valamint az eszközök és technológiák megőrzésével. A lap szerint az EU aggódik az unión kívüli vállalatok ellenséges felvásárlási szándékai miatt: a külföldi befektetők olyan stratégiailag fontos cégekre vethetnek szemet, amelyet kiemelten fontos infrastruktúrák, adatok felett őrködnek, ez pedig az EU biztonságának kérdését is érinti.

Kiemelt kép: Thierry Monasse/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik