Nagyvilág koronavírus

Első európai országként Dániában elkezdték újranyitni az iskolákat

Több mint egy hónappal a kijárási korlátozások bevezetését követően szerdán Európában elsőként elkezdték újranyitni az iskolákat Dániában, írja a Guardian.

Egyelőre csak a bölcsődékre, óvodákra és általános iskolák alsós tagozataira vonatkozik a döntés. Az intézményeket még március 12-én záratták be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében.

A cikkben ugyanakkor megjegyzik, az iskolai tanítás egyelőre csak a dán városok felében folytatódik, és a főváros Koppenhága iskoláinak csak a 35 százaléka nyitott ki, mert sok helyen több időt kértek az egészségügyi óvintézkedések végrehajtásához.

Várhatóan április 20-án, tehát jövő hét hétfőn az összes bölcsőde, óvoda és általános iskola ismét megnyit.

A kormány a hónap elején jelentette be, hogy az iskolákba hamarosan visszatérhetnek a diákok. Az intézményfenntartóknak biztosítania kell, hogy a tanórákon a gyerekek között minimum kétméteres távolság legyen, a szüneteket pedig kis csoportokban lehet megejteni.

Sok dán szülő aggodalommal fogadta az iskolák megnyitását, és az azt ellenző, “Az én gyerekem nem kísérleti nyúl” című petíciót keddig 18 ezren írták alá. A tiltakozók félelme szerint a gyerekek akár tünetmentesen is terjeszthetik a vírust. Az egyik koppenhágai iskola igazgatója elmondta, hogy sok szülő az iskolák újranyitása ellenére is otthon fogja tartani a gyerekét.

A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni.

Az 5,6 milliós lakosú Dániában a legfrissebb adatok szerint eddig 6681 esetben diagnosztizálták a fertőzést, 299-en meghaltak, 2515-en felgyógyultak a betegségből.

Kiemelt kép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik