Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: egy rangsor szerint Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában

Az egyebek mellett tudományos kutatásokkal is foglalkozó London Deep Knowledge Group közzétett egy ranglistát arról, hogy melyik negyven ország lakosai érezhetik magukat a leginkább biztonságban, hol a legstabilabb a helyzet, azaz melyik kormány milyen hatékonyan kezeli a koronavírus-járvány egészségügyi oldalát.

A konzorcium adatelemzői többek között arról gyűjtöttek információkat, hogy egyes országokban mikor vezették be az első korlátozó intézkedéseket, milyen szigorúak az utazási korlátozások, a polgárok milyen mértékben tartják be a szabályokat, rendelkezésre áll-e elegendő teszt, illetve milyen a kórházak felszereltsége. Afrika és Dél-Amerika országai kimaradtak vizsgálatból, ezáltal a rangsorból is.

A listát a már nagyon korán radikális intézkedéseket bevezető Izrael vezeti, a további sorrend Németország, Dél-Korea, Ausztrália és Kína.

Az első tízbe a németeken kívül nem fért be több a európai ország, a következő ilyen a 11. helyre rangsorolt Svájc.


Magyarország az előkelő 14. helyre került, ez a negyedik legjobb eredmény Európában (az említetteken kívül Ausztria előzi még meg). 

Egy másik listán ezzel szemben a koronavírus szempontjából legkockázatosabb helyeket vették számba, ott az élmezőny sorrendje:

  1. Olaszország
  2. Egyesült Államok
  3. Egyesült Királyság
  4. Spanyolország
  5. Franciaország

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik