Nagyvilág koronavírus

Délben kértem az ezereurós támogatást, délután értesítettek, hogy megkapom

A vállalkozásom teljesen leállt, gyakorlatilag nincs semmilyen bevételem. A teljes bevételkiesést nem pótolja ugyan az osztrák államtól érkező vállalkozói segély, de abban segít, hogy ezt az időszakot átvészeljem, ne menjek csődbe, ne kelljen hitelt felvennem.

Egy Bécsben élő magyar vállalkozó mesélte el a 24.hu-nak saját példáján keresztül, hogy a szomszédban hogyan megy a kisvállalkozások támogatása a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízishelyzetben. Anikó (saját kérésére nem közöljük valódi nevét) két éve döntött úgy, hogy felszámolja magyarországi lakását, és a pénzből vendéglátással foglalkozó céget indít az osztrák fővárosban. A panzió nyitásához megvolt az ingatlan, a vállalkozás pénzügyi hátterét jó előre megtervezte, így az üzletmenettel nem is volt gond márciusig, amikor beütött a vírus, és Bécsből is eltűntek a turisták.

A hasonló, bevétel nélkül maradt kisvállalkozások megmentésére Ausztriában már márciusban támogatási alapot hozott létre a kormányzat. Az egyéni vállalkozásoknak szánt vissza nem térítendő támogatást az osztrák gazdasági kamara (WKO) honlapján lehet igényelni. A program indításakor akkora volt az érdeklődés, hogy a túlterheltség miatt a honlap az első órában össze is omlott, azóta viszont tízezrek töltötték ki a kamara űrlapját.

Engem, aki Magyarországon szocializálódtam, nagyon meglepett, hogy nem volt benne semmi akadékoskodás. Az űrlapot tíz perc alatt ki lehetett tölteni, a szöveget pedig nem könyvelői nyelven írták, nagyon könnyen értelmezhető még azoknak is, akik nem teljesen anyanyelvi szinten beszélik a németet

– mondta Anikó, aki szerint az is szokatlan lehet a magyaroknak, hogy nem kellett adótartozásról papírokat beszerezni, sőt még az adóperiódust lezáró mérleggel sem keménykedtek. Neki ugyan megvolt az aktuális háromhavi bevallása, de „saccra” is ki lehetett tölteni az űrlapot. „Nagyon lazán kezelték, csak azt kérték, hogy megközelítőleg írjuk be, mennyi volt az utolsó háromhavi bevétel.” Az igazi meglepetést azonban a gyorsaság okozta, néhány óra alatt megkapta a döntést tartalmazó elektronikus levelet.

Délben beküldtem az űrlapot, amire azonnal kaptam egy értesítést, hogy beérkezett, majd délután jött az újabb levél, amiben közölték, köszönik a jelentkezést, elbírálták a kérelmet, és néhány napon belül ott lesz a számlámon az 1000 euró.

Ez a támogatás márciusra szólt, a program következő, áprilisi üteme húsvét után indul. Ezen már 2000 eurót lehet kérni, mert a március fél hónapnak számított, április lesz az első teljes támogatási hónap.

További kedvezmény, hogy az ingatlanok bérleti díját három hónapra elengedték, és csak az év végéig kell majd kifizetni.

Ez is egy jogilag szabályozott támogatási forma, ami ugyanúgy vonatkozik az üzlethelyiségekre, mint a lakásokra.

Anikó szerint van erre egy kamarai ajánlás is, amely azt kéri azoktól az ingatlantulajdonosoktól, akik megtehetik, hogy teljesen engedjék el a díjat azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem működhetnek a járványhelyzet idején. Ez azonban egyéni mérlegelés kérdése, mindenkinek saját magának kell megegyeznie a tulajdonosokkal.

A főbérlő például, akitől én bérlem a lakást, önszántából felhívott azzal, hogy tudja, hogy a mi vállalkozásunk teljesen le van nullázva pillanatnyilag. Azt mondta, ők sem állnak túl jól, de azért úgy gondolja, hogy a következő öt hónapra 20 százalékot elenged a bérleti díjból. Én még magyarul gondolkodom, eszembe sem jutott, hogy ilyet kérjek, és azt sem gondoltam, hogy valaki lesz olyan jó fej, hogy maga ajánlja fel, hogy fizessek kevesebbet.

Az osztrák kormány a vállalkozások fix költségeire is biztosít hozzájárulást. „Ez sávosan működik, a nagysága attól függ, hogy a bevételed mekkora részét vesztetted el” – magyarázta Anikó. Szerinte ezt a támogatást már nem annyira egyszerű igényelni, mint az alanyi jogon járó támogatást, de ez sincs túlbonyolítva.

Aki jól ért a könyveléshez, az maga is meg tudja csinálni. Én inkább a könyvelőm segítségét kértem, leginkább azért, hogy ne bukjunk rajta, ne kapjunk kevesebbet, mint ami járhat. A könyvelő szerint meg kell várni, amíg lezárul az adóperiódus, és akkor pontosan meg lehet határozni az összeget.

A vállalkozók ebből a forrásból 2000 euró erejéig fizetik a kiadásokat, amiben a bérleti díj, rezsiköltség és hasonlók vannak benne.

Anikó jelenleg úgy véli, hogy ezekkel a támogatásokkal a vállalkozások jelentős részének javultak a kilátásai, könnyebben át tudják vészelni a gazdasági krízist. A környezetében „nincs para, nincs pánik”.

Mindenki egyformán bajban van, de közben most is érződik a bécsi nyugodtság, optimizmus: nehéz lesz, de túl leszünk rajta.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik