Nagyvilág

Erdogan nem fogadta el a belügyminiszter lemondását

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta el Süleyman Soylu belügyminiszter vasárnapi lemondását, amelyet ő arra hivatkozva nyújtott be, hogy a nagyvárosok lakosságának hétvégi kijárási tilalmáról szóló, péntek este tíz óra körül tett minisztériumi bejelentés után országszerte százezrek tódultak az utcákra a koronavírus-járvány veszélye ellenére, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat. A lemondás elutasítását vasárnap késő este az elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága jelentette be, hozzátéve, hogy Soylu folytatja munkáját.

A kommunikációs igazgatóság azt írta: a belügyminiszter, akit a 2016. júliusi puccskísérletet követően neveztek ki, sikeres munkát végez, amellyel elnyerte a nemzet elismerését. Hozzátették, Soylunak jelentős érdemei vannak a terrorszervezetek törökországi támadási kapacitásának nagyfokú csökkentésében, és a természeti katasztrófák – például földrengések – utáni mentést is mindig kiválóan koordinálta.

Az igazgatóság szerint Erdogan közölte Soyluval: nem találja helyénvalónak a lépését.

A kis-ázsiai országban a fertőzés megfékezése érdekében helyi idő szerint péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom volt érvényben a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Az intézkedés 63 millió 640 ezer embert érintett. Törökországban vasárnap 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma 97-tel 1198-ra nőtt.

Süleyman Soylu 2016. augusztus 31-én lett Törökország belügyminisztere, előzőleg, 2015 novemberétől a munkaügyi és társadalombiztonsági tárcát vezette.

kiemelt kép: MTI/EPA/Török államfői hivatal sajtóirodája

Ajánlott videó

Olvasói sztorik