Nagyvilág koronavírus

Lemondott a török belügyminiszter, mert százezrek rohamozták meg a boltokat

Lemondott vasárnap este Süleyman Soylu török belügyminiszter, miután a nagyvárosokat érintő hétvégi kijárási tilalomról szóló, péntek este tíz óra körül tett bejelentése nyomán a koronavírus-járvány ellenére országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat.

Soylu Twitter-fiókján jelentette be távozását, mivel úgy ítélte meg, hogy az embertömegekről megjelent képsorok „nem voltak összeegyeztethetők e tökéletesen vezényelt időszakkal”, ezért bocsánatot kért a nép mellett Erdogan elnöktől is.

Vasárnap egy interjúban Soylu arról beszélt, hogy elfogadta a bejelentés időzítésével kapcsolatban őt ért bírálatokat. Egyúttal közölte: nem látta előre, hogy az emberek a kijárási tilalom hírére megrohamozzák a boltokat, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. „Ezt akartuk elkerülni” – mondta, elismerve, hogy mintegy 250-300 ezer ember sietett az utcákra a hír hallatán.

Törökországban a fertőzés megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom van érvényben a 30 legnagyobb városban. Az intézkedés 63 millió emberre vonatkozik. Vasárnap 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma (csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet) ezúttal 97-tel, 1198-ra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik