Nagyvilág koronavírus

Tízezer fölött a koronavírus halottainak száma a briteknél

Az Egyesült Királyság az ötödik ország – az Egyesült Államok, Olaszország, Spanyolország és Franciaország után –, ahol a koronavírus halálos áldozatainak száma meghaladta a tízezret, miután az elmúlt 24 órában 737 ember halt meg a betegség miatt kórházban. A halottak száma így már 10 612, és ebben nem szerepelnek az idősotthonokban elhunytak. A halálos áldozatok napi száma ugyanakkor csökkent: a szombati tájékoztatásban 917, a pénteki statisztikában 980 haláleset szerepelt, ami a legtöbb volt eddig Európában.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A megbetegedések száma egy nap alatt 5288-cal emelkedett, és meghaladta a 84 ezret, ami a hatodik legtöbb a világon, magasabb már, mint a kínai fertőzöttek száma, az ázsiai országban ugyanis 82 ezernél tetőzött a betegszám. Vasárnapig 282 374 embert vetettek alá koronavírus-szűrésnek, és 30 százalékukról állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Az NHS dolgozói közül 19-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány kitörése óta.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson viszont már túl van a nehezén: vasárnap elhagyta a kórházat.

Elhagyta a kórházat Boris Johnson
A munkába egyelőre nem tér vissza a brit miniszterelnök.

Kiemelt kép: Ben Stansal / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik