Nagyvilág koronavírus

Ukrajnában megugrott a halottak, fertőzöttek száma

Az eddigi legmagasabb napi növekedést regisztrálták.

Ukrajnában egy nap alatt 12 új esettel, 69-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 311-gyel 2203-ra. Ez mindkét mutatónál az eddigi legmagasabb napi növekedés volt, írta az MTI az egészségügyi minisztérium adatai alapján. Ukrajnában eddig 61-en gyógyultak fel.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos egy tévéműsorban úgy vélte, még elkerülhető a fertőzés terjedésének kicsúcsosodása, amit április közepére jósoltak matematikai modellezéssel, ha az emberek nbetartják a korlátozó intézkedéseket. Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzésében elismerte, nem tudja, mikor oldhatók fel a korlátozások, csak reméli, hogy májusban enyhíthetők, és talán nyárra visszatérhet az ország, a gazdasági élet a normális kerékvágásba.

Nehéz megjósolni a járvány lefolyását, amelynek természetét oly keveset vizsgálták, de a kormányban reméljük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy április végén lehetségessé váljon a gazdaság újraindításának első lépése, azaz a karantén enyhítése több szakaszban, először a fiatalok, majd május második felében az idősebbek számára.

Dmitro Kuleba külügyminiszter online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelen állás szerint több mint 8800 ukrán kéri hazavitelét külföldről. Mintegy 6230 ukrán kész külföldön kivárni az ukrajnai karantén feloldását.

Az ukrán határőrök előző napon 25 olyan személyt tartóztattak fel, akik hazatérésük után nem tartották be a 14 napos karantént, újra ki akartak utazni az országból. A hatóság szerint ez szomorú rekord, korábban legfeljebb napi hét ilyen szabálysértés volt. Ráadásul 17-en közülük egy teljes napot sem töltöttek el Ukrajnában, máris újra ki akartak utazni külföldre.

Kiemelt kép: Ukrán utasok egy kijevi vasútállomáson. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik