Nagyvilág koronavírus

Chicagói adatok szerint a koronavírus halálos áldozatai között felülreprezentáltak a színes bőrűek

Chicagóban a koronavírusos fertőzöttek fele színes bőrű, míg a halálos áldozatok több mint 70 százaléka tartozik ebbe a körbe, miközben a populáción belüli arány 30 százalékos — számolt be a BBC.

A lap április 5-én közzétett hivatalos statisztikák alapján arról ír, hogy Chicago 4680 koronavírus-fertőzöttje közül 1824-en színes bőrűek, 847-en fehérek, 478-an spanyol ajkúak és 126-an ázsiai eredetűek. Chicagóban 98-an haltak bele a koronavírusba, az áldozatok 72 százaléka a színes bőrű közösség tagja. Allison Arwady, Chicago közegészségügyi biztosa azt mondta újságíróknak, hogy a város színes bőrű lakói átlagosan nagyjából 8,8 évvel kevesebbet élnek, mint a fehérek.

A lap szerint a tendencia egész Illionois államban megfigyelhető, ahol a halálos áldozatok 41 százaléka tartozott ebbe a körbe, míg az állam lakosságának 14 százaléka színes bőrű. Michigan államban a színes bőrűek populáción belüli aránya 14 százalékos, azonban a betegek 33, a halálos áldozatok 41 százaléka körükből került ki. Ugyanitt a fehérek aránya a betegek között 23, a halálesetek között 28 százalékos. A michigani megbetegedések 80 százalékát Detroitban, illetve annak elővárosaiban regisztrálták, az itteni lakosságnak csak körülbelül 80 százaléka színes bőrű. A lap szerint hasonló arányok figyelhetőek meg az ország egyik leginkább szegregált városában, Milwaukee-ban is.

Az Egyesült Államokban már több mint 370 ezer koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig csaknem 11 ezer főre emelkedett.

Kiemelt kép: Christopher Dilts/Bloomberg 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik