Nagyvilág koronavírus

A bajoroknál 5 év börtönt kaphat, aki megfertőz másokat

Berlinben 500 euró bírság járhat két főnél nagyobb csoportosulásért.

Csaknem valamennyi német tartományban frissítették a szabálysértési bírságok katalógusát a koronavírus-járvány miatt, így súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a kijárási korlátozások megszegői.

Berlinben fejenként 500 eurós, vagyis 183 ezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak, ha nem közös háztartásban élők két főnél nagyobb csoportban gyülekeznek közterületen, és nem engedelmeskednek a csoport feloszlatására utasító rendőröknek.

Schleswig-Holstein kormánya kitiltott mindenkit, akinek nincs állandó lakóhelye a tartományban, és 500 eurós büntetéssel sújtja az illegális határátlépést.

Különösen nagy a szigor Bajorországban, ahol a legtöbb fertőzést regisztrálták. A tartományi kormány rendelkezései szerint nem is szabálysértés, hanem bűncselekmény a lakóhely elhagyása hivatalosan elrendelt karantén idején, és akár öt év szabadságvesztésre ítélhetik mindazokat, akik a járványlassító korlátozásokat áthágva megfertőznek másokat.

A korlátozások hatásosságát mutatja, hogy 1-re csökkent az úgynevezett reprodukciós ráta, mely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust. Az utóbbi hetekben ez az arány az 5-öt, néha a 7-et is elérte. A járvány akkor hagy alább, ha ez az érték tartósan 1 alatt marad.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem szombat délelőtti adatai szerint Németországban 91 159 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust, ami 6365 esettel, vagyis 7,5 százalékkal több az egy nappal korábbi 84 794-nél; Németország így a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után.

A vírus okozta betegség németországi halálos áldozatainak száma 1107-ről 1275-re emelkedett, a betegségből 24 575 igazolt fertőzött lábalt ki, szemben az egy nappal korábbi 22 440-nel.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás szerint a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 9 napra emelkedett a pénteken számított 8 napról. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, ugyanis két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik