Nagyvilág koronavírus

Van még koronavírus-mentes hely a világon

Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs olyan pontja a Földnek, ahova el tudnánk menekülni a koronavírus elől, elviekben mégis lenne rá lehetőségünk. Az utazási korlátozások természetesen ezt most megakadályozzák, de egy virtuális túra keretében bemutatjuk azokat a helyeket, ahol még nem ütötte fel a fejét a járvány. Tényleg vagy legalább hivatalosan.

Az egyetlen járványmentes kontinens, az Antarktisz mellett a BBC április 3-i összesítése szerint hivatalosan 18 országban nincs még regisztrált koronavírusos eset, ezek a következők:

  • Afrika: Comore-szigetek, Lesotho, São Tomé és Príncipe, Dél-Szudán.
  • Ázsia: Észak-Korea, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Jemen.
  • Ausztrália és Óceánia: Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Ázsia

Az ázsiai rész speciális eset, ezért vegyük azt előre, mégpedig azért, mert elég nagy a valószínűsége annak, hogy ezekben az országokban már megjelent a Covid-19, csak eltitkolják azokat, vagy az ország helyzete nem teszi lehetővé az adatok normális közlését. Szakértők szerint biztos, hogy Észak-Koreát és Tádzsikisztánt is elérte már a járvány, a kormány azonban nem engedi nyilvánosságra hozni az eseteket. Ugyan a tádzsik vezetés arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a nagyobb rendezvényeket, Emomali Rahmon elnök kijelentette, hogy náluk azért nem lesz járvány, mert mindenki tisztán tartja a házát.

Türkmenisztánban egészen addig mentek, hogy betiltották a koronavírus szó használatát, sajtóhírek szerint pedig a türkmén nemzeti bank letiltotta azoknak az állampolgároknak a bankkártyáját, akik a pekingi reptéren ragadtak, hogy ne tudjanak hazajutni.

Türkmenisztán nem tilthatta be a koronavírust, mert engedélyt sem adott rá
A türkmén elnök még egyszer sem használta a nyilvánosságban a koronavírus szót, pedig a szomszédos Iránban tombol a járvány. A rezsim úgy tesz, mintha ez az egész nem is létezne.

A háború sújtotta Jemenben jó eséllyel elsikkadnak a koronavírusos esetek a többi probléma mellett, miközben az Egészségügyi Világszervezet már felszólította az országot arra, hogy a politikai rabok szabadon engedésével csökkentsék a börtönök zsúfoltságát, ezzel is akadályozva a járvány megjelenését.

Afrika

A globális világjárvány kitörése óta számos formáját láthattuk már a társadalmi szolidaritásnak, ennek egyik legfurcsább példája volt az, amikor az apró, alig több mint 820 ezer lakosú ország, a Comore-szigetek 100 euró adományt ajánlott fel Kínának a vírus terjedése ellen vívott harcra. Igaz, elismerték, hogy ez valószínűleg nem lesz elég. Az AFP hírügynökségnek egy helyi orvos azt mondta, hogy szerinte azért úszták meg eddig a koronavírus-fertőzéseket, mert a lakosság jelentős része használja a malária kezelésére való Artemisinin nevű gyógyszert. Abdou Ada ezt személyes tapasztalatra alapozza, amelyet tudományosan még meg kell erősíteni.

Miközben az egyetlen szomszédjában, Dél-Afrikában egyre több koronavírus-fertőzöttet azonosítanak, Lesothóban még egyetlen esetet sem jelentettek hivatalosan. A helyzet ugyanakkor nem sokára megfordulhat, mert nyolc gyanús megbetegedés már volt, és március végén az Alibaba alapítójának, Jack Mának a jóvoltából vírustesztek is érkeztek a királyságba, így kiderülhet, hogy tényleg megjelent-e a Covid-19.

São Tomé és Príncipe esetében is a tesztelési lehetőségek hiánya lehet az, amely miatt eddig vírusmentes országnak tekinthető. Az Atlanti-óceánban található szigetországban eddig 100 embert helyeztek karanténba, akik olyan helyről érkeztek, ahol már megjelent a járvány. São Tomé 200 ezer lakosára mindössze négy intenzív ágy jut, ezért muszáj megakadályozni a vírus terjedését. Emiatt kénytelen volt lezárni a határait is, annak ellenére, hogy a helyi gazdaság húzóereje a turizmus.

A hat évig tartó háború után lábadozó Dél-Szudánban eddig 12 tesztet végeztek el, és egyik sem lett pozitív. A járvány kezelésével megbízott egyik orvos, Angok Gordon Kuol azt mondta az AFP-nek, hogy ennek az oka az lehet, hogy nem nagyon megy senki Dél-Szudánba más országokból. Leginkább az országban tevékenykedő külföldi civil szervezetek alkalmazottai adhatnak okot aggodalomra, illetve azok, akik a szomszédos országokból jönnek. A dél-szudáni kormány a pozitív tesztek hiánya ellenére már bezárta az iskolákat, a nem létfontosságúnak ítélt boltokat, betiltották a rendezvényeket, és korlátozták a mozgást.

Fotó: Alex McBride /AFP

Ausztrália és Óceánia

Az izoláció lehet a kulcs a Csendes-óceánban fekvő szigeteken is. A Comore-szigetek, valamint São Tomé és Príncipe mellett Kiribati, a Marshall-szigetek, Mikronézia, a Salamon-szigetek, Tuvalu szerepel a tíz legkevésbé látogatott országok között, de nem sokkal marad le tőlük Tonga és Vanuatu sem.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az országok nem foglalkoznak a világjárvánnyal. Kiribati, Nauru, Tonga és Vanuatu nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki. A mindössze 10 ezer lakosú Nauru már március elején megtiltotta, hogy a Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból vagy Iránból érkező utasok belépjenek az ország területére. Emellett a Nauru Airlines légitársaság leállította a szomszédos szigetországokba irányuló járatait, és radikálisan lecsökkentette a Brisbane-be induló gépek számát, valamint a kormány kéthetes kötelező karantént írt elő azoknak, akik Ausztráliából érkeznek Nauruba. Sok választásuk nincs: az országban mindössze egyetlen kórház van, és egyetlen lélegeztetőgéppel sem rendelkeznek.

A Mikronéziai Szövetségi Államok elnöke február elején megtiltotta minden mikronéziai állampolgárnak, hogy Kínába vagy a többi érintett országba utazzon, március eleje óta pedig azok, akik 2020 januárja óta Kínában vagy egy másik járvánnyal sújtott országban legalább 14 napot tartózkodtak, nem léphetnek be az országba. A 112 ezer lakosú, négy szövetségi államból álló országban március közepe óta az iskolák is zárva tartanak.

Az Aucklandi Egyetem dékánhelyettese, Colin Tukuitonga a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy egy, a koronavírushoz hasonló járvány megtizedelné a csendes-óceáni szigetek lakosságát, akik már egyébként is rossz egészségi állapotban vannak. Sok a cukorbeteg, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő ember, rájuk különösen veszélyes a vírus.

Ugyanakkor éppen azért, mert ezek az országok ennyire elszigeteltek, a végtelenségig nem lehetnek zár alatt. Andy Tatem, a Southamptoni Egyetem munkatársa ugyancsak a BBC-nek kijelentette:

Ezeknek az országoknak a nagy része valamilyen formában behozatalra szorul – legyen az élelmiszer vagy egyéb termék, de idetartozik a turizmus is –, esetleg a saját áruit exportálja. Van arra mód, hogy teljes mértékben bezárkózzanak, de az károkat fog okozni, és előbb-utóbb újra meg kell nyitniuk a határaikat.

Kiemelt kép: Tuvalui diákok vezetnek hazafele. Fotó: Fiona Goodall /Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik