Nagyvilág koronavírus

Kiszabadult a szerb újságíró, meghátrált a kormány

Az államfő kérte. Nem akarta, hogy árnyék vetüljön a tájékoztatásra.

Elengedték Ana Lalic vajdasági újságírót, akit szerda este vettek őrizetbe pánikkeltés gyanújával – írja a Szabad Magyar Szó. A nőt a Vajdasági Klinikai Központ jelentette be, miután arról írt, hogy az intézményben nem megfelelőek a munkakörülmények, alapvető felszerelés sincs a koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez.

Korábban újságíró-szervezetek és ellenzéki pártok is követelték az őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátását. Néhány órával előtte a kormányfő bejelentette, visszavonják a tájékoztatásról szóló rendeletet, amit néhány napja hoztak. Azt szintén többen bírálták, egyértelmű cenzúraként értelmezték. Több jogász és újságíró-szervezet törvénytelennek minősítette.

A Szabad Magyar Szó szerint a meghátrálásra a kormányfőt  Aleksandar Vucic elnök kérte, mert nem akarta, hogy árnyék vetüljön a tájékoztatásra. Ana Brnabic szerint a koronavírus-fertőzés idejére hozott döntés jó volt, ő hibázott.

Az én felelősségem, hogy meghoztuk ezt a döntést, ami arra irányult, hogy a polgárok maradéktalanul és időben megkapjanak minden információt a fertőzéssel kapcsolatban, az én butaságom, hogy ezt nem fejtettem ki akkor bővebben

– mondta. A kormányfő hozzátette, a visszavont rendelet óvta a polgárokat az álhírektől, az ellenőrizetlen hamis információktól. A kabinet döntése szerint a koronavírus-járvány ideje alatt csak a központi válságstáb adhatott tájékoztatást a betegségről. A helyi polgármesterek, válságstábok, kórházak csak a központba küldhették adataikat. Aki nem így tett, annak a rendkívüli állapot ideje alatti álhírterjesztésért kellett felelnie.

Kiemelt kép: Aleksandar Vucic szerb államfő szükségállapotot hirdetett március 15-én. MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik