Nagyvilág

Magyarország elvesztette a kvótapert

Magyarország, Csehország és Lengyelország megsértette az uniós törvényeket azzal, hogy visszautasították a menekültkvótákról szóló döntést – erről hozott ítéletet csütörtökön az Európai Unió bírósága, amelyről a Spiegel számolt be. A három ország ellen az ügyben már korábban kötelezettségszegési eljárás indult.

Magyarország és Lengyelország egyetlen menekültet sem fogadott be a menekültkvótákról szóló uniós rendelkezés keretében, míg Csehország tizenkettőt, ezért az Európai Bizottság beperelte a három országot. A Bíróság csütörtöki ítélete szerint az érintett országok nem teljesítették az uniós jogból eredő kötelezettségeiket.

Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

Az ítélet miatt kiszabott büntetés mértékét egyelőre nem tudni, ezt előbb az Európai Bizottságnak kell kérvényezni a bíróságnál, amely aztán kiszámolja annak összegét. Ehhez nem csak a jogsértés időtartamát és súlyosságát veszik figyelembe, hanem az elmarasztalt országok gazdasági helyzetét is – olvasható a Spiegel cikkében.

Varga Judit: Diszkriminál az ítélet

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált az ítéletre. Mint írta:

A migránskvóta ötlete már a kezdetekkor is ésszerűtlen (sic!) volt és soha senki nem hajtotta végre maradéktalanul! Folytatjuk a harcot az európai mainstream ellen, akik még mindig nem értették meg, hogy a bevándorlás támogatása nem jó válasz Európa problémáira.

A miniszter később egy közleményben is reagált az ítéletre.

A Bizottság nyilvánvalóan diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá. Ráadásul a fellépése okafogyottá is vált, hiszen a kvótahatározatok csak 2017 őszéig voltak hatályban – jelentette ki Varga Judit.

Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a kvótahatározatok már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át,

hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Hozzátette: „Az eljárás csak ártott az Európai Unió menekültügyi rendszerének, hiszen a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg.”

Előzmények

Az Európai Bizottság 2017 decemberében jelentette be, hogy – mivel nem történt előrelépés – harmadik szakaszba lépteti a júniusban megindított jogsértési eljárást a 160 ezer menedékkérő elosztását célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagállamok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

2017. szeptemberben az Európai Bíróság ítélete megerősítette a kvótarendszerről szóló tanácsi döntés érvényességét, Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti jogi kötelességeit. A brüsszeli testület közölte, nem találták kielégítőnek az országok válaszát, mivel nem jelezték, hogy hozzá fognak járulni az áthelyezési határozat végrehajtásához, és ezért döntöttek végül a bírósági szakasz megkezdése mellett.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik