Nagyvilág koronavírus

Moszkvában az utcára lépéshez QR-kód kell

Mobil-alkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgását.

Moszkvában már tesztelik azt az alkalmazást, amellyel nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírusos páciensek mozgását. Eduard Liszenko, a polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta, az alkalmazás csütörtöktől lesz letölthető, akinek nincs mobiltelefonja, adnak.

A többi, egészséges moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az „önizoláció” időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat. Az MTI emlékeztet rá, Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől kötelező házi karantént rendeltek el határozatlan időre.

Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély, egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletbe bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.

Mozgásukat a Kommerszant című napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével is figyelik majd. A szükséges kódhoz az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fotóval kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján.A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kód mindig kell, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.

Koronavírusos az orvos, aki Putyinnal találkozott
Védőfelszerelés nélkül szálltak be a liftbe.

Moszkvában megkötés nélkül csak a rendvédelmi szervek, a kormány, a polgármesteri hivatal és a parlament igazolványával rendelkező személyek közlekedhetnek. A munkába járáshoz szükséges QR-kódokhoz a munkaadónak kell bejegyeztetniük alkalmazottjaikat a polgármesteri hivatal honlapján, igazolványszámmal és fényképpel. A munkába autózáshoz használt gépkocsi rendszámát is előre le kell jelenteni.

A főváros egészségügyi alkalmazottai automatikusan megkapják a számukra szükséges QR-kódokat. Egy hétfőn hatályba lépett  szabályozás értelmében a karantén területén bevezetett szabályok legenyhébb megsértése esetén akár 3 ezer rubelig terjedő bírság is kiszabható. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) Oroszországban a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt.

Kiemelt kép: Védőmaszkos nő arca tükrözõdik egy moszkvai irodaház ablakában március 30-án. Az orosz kormány szigorította a koronavírus-járvány miatt bevezetett otthoni karaténra vonatkozó szabályok megszegése esetén járó büntetéseket. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik