Nagyvilág koronavírus

A koronavírus lecsengésével máris kezd életjeleket mutatni a kínai ipar

A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai közép- és nagyvállalatok zöme ismét megkezdte működését – írja az MTI.

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,0 pontra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 35,7 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé erősödött, ráadásul 2017. szeptembere óta a legjobb adatnak minősül. Elemzők ezzel szemben 45,0 pontra számítottak.

Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt. A statisztikai hivatal az adatokhoz mellékelt közleményében rámutatott: a BMI számításának alapjául szolgáló, március 25-én végzett felmérés idejéig az országban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg újból a működését, ami 17,7 százalékos emelkedést jelent a februári felmérés időpontjához képest.

A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna. Minthogy az új koronavírus terjedése jelenleg a világ többi részét sújtja jelentős mértékben, a kínai gazdaságnak a külföldi kereslet visszaesése jelentheti majd a következő problémát az ipari tevékenység helyreálltát követően.

Kiemelt kép: Biztonsági őr áll egy tóparton Vuhanban 2020. március 29-én. A hatóságok részlegesen újraindították a tömegközlekedést a koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós kínai nagyvárosban. MTI/EPA/Roman Pilipej

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik