Nagyvilág koronavírus

Amerikai hírszerzők a koronavírus fehér foltjairól

Hiányolják a hiteles adatokat.

„Fehér foltokba” ütközik az Egyesült Államok hírszerzése, amikor a koronavírus-járvány feltérképezéséhez gyűjtene hiteles adatokat. A Reuters alapján az MTI azt írta, az amerikai titkosszolgálat e téren Kínában, Oroszországban, Észak-Koreában is akadályokba ütközik, de Iránban sincs könnyű dolga.

A pontos információk azért fontosak, hogy eredményesebb lehessen az amerikai és a nemzetközi küzdelem a járvány ellen. A hírszerzők nemcsak a fertőzöttek, elhunytak, gyógyultak valódi számára, hanem arra is kíváncsiak lennének, miként kezelik az egyes országok a kialakult helyzetet.

Helyben és időben is pontos adatok kellenek annak megértéséhez, hogy hol vannak a ragály gócai, és hol lesznek továbbiak.

Ezt mondta Jeremy Konyndyk, aki korábban egyebek közt az ebolajárvány elleni amerikai intézkedéseket irányította.

A nevezett négy ország közül Észak-Koreában – hivatalosan – eddig egyetlen fertőzött sincs, jóllehet határos Kínával, a járvány kiinduló országával, és nemzetközi segélyt kért maszkokból, tesztkészletekből. Közben kiderült, a járvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről is hosszan tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

A moszkvai tájékoztatás szerint mindketten komoly aggodalmuknak adtak hangot a koronavírus terjedése miatt, tájékoztatták egymást járványellenes intézkedéseikről.

Megvitatták a két ország ez irányú szorosabb együttműködésének lehetőségeit is.

Előzőleg Putyin arról beszélt, hogy sikerült megelőzni a járvány  robbanásszerű terjedését, de további lépések kellenek a védekezésben, még akkor is, ha azok túlzottnak tűnnek.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik