Nagyvilág koronavírus

Leváltották az ukrán egészségügyi és pénzügyminisztert

Leváltotta posztjáról az ukrán parlament hétfői rendkívüli ülésén Illja Jemec egészségügyi és Ihor Umanszkij pénzügyminisztert a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem közepette.

Többnapi tétovázás után végül hétfőn mégiscsak plenáris ülést tartott az ukrán parlament, a képviselők valamennyien védőmaszkot és gumikesztyűt viseltek. Az ülés elején 292 képviselő jelent meg a 450 tagú törvényhozásból, ami elegendő volt a határozatképességhez. Az egészségügyi miniszter menesztését 271, a pénzügyi tárcavezető leváltását 249 képviselő támogatta. Mindkét miniszter kevesebb mint egy hónapig volt a posztján, március 4-én léptek hivatalba az új miniszterelnök, Denisz Smihal kabinetjének tagjaiként.

Egyes források szerint maguk a miniszterek nyújtották be lemondásukat, Jemec sajtótitkára azonban még hétfőn is cáfolta, hogy a tárcavezető felmondólevelet írt volna. Sajtóhírek szerint az egészségügyi miniszter a koronavírus elleni küzdelemben a korlátozások drákói szigorításának híve volt, és az elmúlt napokban többször fenyegetőzött lemondással, ha nem kap támogatást a vezetésben elképzeléseihez.

Elsőre kellő támogatás híján nem sikerült megszavaznia a parlamentnek a két leváltott miniszter utódját. A délelőtti ülést berekesztették, délután viszont ismét összehívták ezúttal már Volodimir Zelenszkij elnök részvételével, s a törvényhozás 256 szavazattal jóváhagyta Szerhij Marcsenko kinevezését pénzügyminiszternek, 246-tal pedig Makszim Sztepanovot az egészségügyi tárca új vezetőjének.

Nem hagyta jóvá a parlament a kormány által az idei állami költségvetéshez benyújtott módosítási javaslatot sem, hanem az előterjesztést visszaküldte további felülvizsgálatra az illetékes bizottságnak.

Elfogadott viszont egy válságellenes törvényjavaslatot, amely a munkavállalóknak és a vállalkozások biztosít bizonyos garanciákat a válság időszakában, például megtiltja a bankoknak a hitelek kamatlábainak emelését, továbbá kimondja, hogy jár segély részleges munkanélküliség címén a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt is.

A képviselők módosítást fogadtak el, amelynek értelmében büntetőjogi felelősségre vonás alá helyezték a nagy mennyiségű járványellenes áruk kivitelét az országból.

Kiemelt kép: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik