Nagyvilág

Maduro: rasszista cowboyok Trump emberei

A venezuelai elnök visszautasította az amerikai vádakat, Trumpot pedig „nyomorult emberi lénynek” titulálta.

Nicolás Maduro kivételesen szélsőséges, durva lépésnek nevezte, hogy az amerikai kormány vádat emelt ellene és tucatnyi embere ellen kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és terrorizmus miatt. Szerinte Donald Trump kormányzata „egy hamis vádakkal teli iratot dobott össze”.

Az MTI szerint az elnöki palotában az államfő a 15 millió dolláros vérdíjról azt mondta, hogy az amerikaiak,

mint valami 19. századi rasszista cowboyok, vérdíjat tűznek forradalmárok fejére, a miénkre, akik készen állunk arra, hogy minden területen megküzdjünk velük.

MTI/AP/Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma/almcgowan

A mi lelkiismeretünk tiszta, Venezuela rekordot döntött a kábítószer-kereskedelem elleni harcban az elmúlt 15 évben, azóta, hogy száműztük innen a DEA-t,

az amerikai kábítószer-ellenes hivatalt.

Maduro „nyomorult emberi lénynek” nevezte  Trump elnököt, aki úgy kezeli a nemzetközi kapcsolatokat, mint a New York-i maffia pénzbehajtó embere.

Az elnök éberségre szólított fel, szerinte ugyanis Kolumbia területén, Washington utasítására, Venezuela megtámadását szervezi egy csoport, amelynek tagjai (Juan Guaidó ellenzéki vezető is) támadták meg Punta de Matát, hogy megfosszák az országot a gáztól. Egy hete erős robbanás rázta meg a venezuelai olaj- és földgázvállalat (PDVSA) Punta de Mata-i terminálját. Az El Nacional című ellenzéki lap korábban azt írta, hogy a robbanás oka két gáztisztító meghibásodása volt.

Az államfő közölte: támogatja az ügyészséget, amely vizsgálatot indított Guaidó és Cliver Alcalá nyugalmazott vezérőrnagy ellen puccskísérlet kitervelése miatt. Maduro kérte Jorge Arreaza külügyminisztert, hogy lépjen kapcsolatba a spanyol hatóságokkal, mivel tudomásuk szerint Alcalá a Spanyolország venezuelai nagykövetségén élő Leopoldo López ellenzéki vezetőt is összefüggésbe hozta az állítólagos összeesküvéssel. résen volt, és egyet is értett” a tervvel. A venezuelai elnök korábban azt állítota, hogy az Egyesült Államok és Kolumbia erőszakkal akarja elárasztani hazáját, amit bármilyen körülmények között meg fog akadályozni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik