Nagyvilág koronavírus

Digitális ülésezést vezetett be a román szenátus

A járvány miatt online plenáris ülésen módosították a házszabályt.

Mostantól Romániában rendkívüli helyzetekben elektronikus kommunikációs eszközökkel is lebonyolíthatók a törvényhozás felsőházának ülései. A Maszol.ro szerint erre a telefonon szavazó szenátorok közül 103 mondott igent, egy szenátor tartózkodott. Ludovic Orbán kormányfő Nemzeti Liberális Pártjának 25 tagja nem szavazott, mondván, megsértenék a hatályos házszabályt.

A módosítás szerint rendkívüli helyzetekben (járvány, természeti katasztrófa, földrengés, terrorakció), vagy más olyan esetben, amikor ellehetetlenül a személyes jelenlét, az ülés megtartható távrendszerben. Az online üléseket indokló rendkívüli állapotról a házbizottság dönt, miután konzultált a frakcióvezetőkkel.

A távrendszerben tartott üléseken az ülésvezető által felolvasott törvényjavaslathoz minden frakcióból egy szenátor kérhet szót, beszéde nem tarthat tovább két percnél, a független szenátoroké egy percnél. Csütörtökön Titus Corlatean ügyvivő házelnök és két titkár volt a teremben, a többi törvényhozó távrendszerben kapcsolódott be a tanácskozásba és telefonon szavazott.

Korábban a román parlament online ülésen hagyta jóvá a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet is, miután a képviselőket és szenátorakat az online vitát és távszavazást lehetővé tevő számítógépes alkalmazással látták el. A két ház  elnöke személyesen is jelen volt a parlament üléstermében, a többi törvényhozó interneten át vett részt az együttes ülésen.

Könnyen megoldható, hogy a parlamenti képviselők otthonról is szavazhassanak
Évek óta működik egy parlamenti hálózat, amit eddig is használtak a politikusok, így akár otthonról, de még külföldről is írhattak törvényjavaslatokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik