Nagyvilág koronavírus

A mobilok figyelése miatt áll a bál Szlovákiában

Az ellenzék attól tart, a kormány a politikai ellenfeleit fogja megfigyelni.

Szlovákiában a mobiltelefon segítségével követnék az emberek mozgását. A kormány azzal érvel, hogy ehhez hasonló módszert már bevezettek a cseheknél, illetve így sikerült lassítani a járvány terjedését Tajvanon, Dél-Koreában, Szingapúrban is, hiszen az azonosítással elszigetelhetnék azokat, akik kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzöttel. 

A törvénymódosítás után felhasználnák a mobilszolgáltatóktól nyert adatokat a gócpontok azonosítására, de a Közegészségügyi Hivatal eddig titkos adatokhoz is hozzáférne.

Tudnák, ki, kivel, mennyi ideig telefonált. Az üzenetek tartalma továbbra is titkos maradna. Ez a jog csak a rendkívüli járványügyi helyzet idején, legkésőbb az év végéig illetné meg a hivatalt, írta a Paraméter.

A mobilhálózatból kinyerhető adatok miatt aggódik az ellenzék. A Smer képviselői szerint a koronavírus-járvány miatt a kormány  arra kért felhatalmazást, hogy bárkinek megfigyeljék a hívásait, megnézzék az SMS-eit. Az Új Szó előzőleg idézte a párt elnökét, aki elutasítja a javaslatot.

Mi köze van a koronavírusnak ahhoz, hogy én kivel telefonálok?

– tette fel a kérdést Robert Fico. Az egykori kormányfő attól tart, hogy a kormány a politikai ellenfeleit fogja megfigyelni. Az előző kormány belügyminisztere, Denisa Saková, arról beszélt, hogy hivatali ideje alatt készült egy alkalmazás, amely csak a felhasználók helyadatait gyűjti össze, a telefontulajdonosok kommunikációját nem figyeli. A jelenlegi kormány azonban úgy döntött, nem használja ezt az alkalmazást. Ha pedig az emberek nem tarják maguknál a telefonjukat, a mostani intézkedéssel sem a mozgásukat akarják követni.

Akkor meg miért követik, hogy kivel telefonálnak?

– tette fel a kérdést Saková. Igor Matovic kormányfő szerint azonban csak a járvány terjedését akarják megakadályozni, nem fognak feleslegesen megfigyelni senkit.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik