Nagyvilág koronavírus

EU: A tagállamok rendkívüli intézkedéseinek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük

A koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami intézkedéseknek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hétfőn.

A szóvivő a magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt közölte, az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kifejtett tagállami tevékenységeket.

Aláhúzta, a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összhangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára. Kiemelte: az Európai Bizottság álláspontja ismert: a demokrácia nem működhet a média szabadsága nélkül. A válság idején fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók megfelelően végezhessék munkájukat a hamis hírek elkerülése és annak érdekében, hogy minden európai hozzájusson az alapvető információkhoz – tette hozzá a szóvivő.

A magyar kormány tájékoztatása szerint a törvényjavaslat célja a kihirdetett veszélyhelyzet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó járvány megelőzése, következményeinek elhárítása, illetve a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása.

Nem támogatta az ellenzék a felhatalmazási törvény keddi elfogadását
Orbánnak nem elég a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbítása, az ellenzék időkorlát nélkül viszont nem szavazza meg a javaslatot, így egy hetet csúszik a döntés. Így csütörtökön lejárhat a rendkívüli jogrend.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik