Nagyvilág koronavírus

A karanténba zárt Olaszországban nincs áruhiány, Nyugat-Európa városaiban még söprik a polcokat

Körbenéztünk néhány európai városban, hogy a vészhelyzet különböző fokozataiban élők milyen körülmények között intézik a mindennapi bevásárlásaikat. Brüsszelben, Londonban az emberek annyira nem zavartatják magukat, inkább csak az üres polcokról ordít, hogy ott is a koronavírus szabja meg az életet. A németek, osztrákok fegyelmezetten állnak a kérdéshez, Romániában elszabadultak az élelmiszerárak, Olaszországban, ahol a legkomolyabb a helyzet, a hatóságok most már azt javasolják, hetente csak egy bevásárlás erejéig vállaljanak az emberek kockázatot.

Rimini: vasárnaptól már biciklizni sem lehet

Anna (42) férjével és két fiával él Riminiben, lassan két hete karanténba zárva a négy fal közé. Az ikrek általános iskolások, egész jól megy a digitális oktatás és még a ház saját, zárt udvarába is le tudnak járni játszani. A szabály ugyanis az, hogy a gyerekek csak a ház kertjébe, udvarába léphetnek ki, közös térre nem mehetnek, legyen az udvar, kert, és természetesen szóba sem jöhet a park, a játszótér vagy a tengerpart.

A lassan két hete tartó karantén, kijárási tilalom megviselte a családot. Az aktuális szigorítás szerint már biciklivel sem lehet közlekedni (kivéve, ha bevásárolni indul valaki két keréken), illetve kutyát sem lehet sétáltatni. A legújabb dekrétum szerint az otthonukból sem mehetnek ki az emberek. Igaz, nem mindenhol egyforma a szigor, Veneto tartományban például a háztól 200 méterre lehet sétáltatni a kutyát. Anna belátja, hogy szigorítás nélkül nem megy, de aggódva figyeli a statisztikát, hogy még mindig emelkedik a megbetegedések száma, a karantén hatása még nem mutatkozott. Most már nemcsak központi intézkedések vannak, az a 2 élelmiszerbolt, ahová járnak, úgy döntött: vasárnaponként egyáltalán nem nyit ki.

Csak a családfő, Gianluca jár le vásárolni, alkalmanként úgy két óráját viszi el az akció. A minap 11-kor indult a beszerzőútra kocsival, nem voltak sokan, csak a várakozás vitte el az időt. A helyi szupermarketbe jár, ami akkora lehet, mint idehaza egy közepes Spar. A boltba egyszerre 2-3 embert engednek be, akkor, amikor ugyanannyian elhagyják az üzletet. A többiek addig kint várnak  egy fedett részen, és a sorban állásnál távolságot kell tartaniuk egymástól. Gianluca nem számolta össze, egyszerre hányan vannak a boltban, de kevesen, és ha esetleg megfeledkeznének róla, a hangosbemondón folyamatosan figyelmeztetnek, hogy ne menjenek egymáshoz közel. Hiányt eddig nem tapasztalt, nincsenek üres polcok, és nem vezettek be mennyiségi korlátozást semmiből.

Maszk és kesztyű van az eladókon, a pénztáraknál pedig plexifalat húztak fel, ami elválasztja a pénztárost a vevőtől. Más védelmi intézkedés nincs, állítólag a bevásárlókocsikat fertőtlenítik, ami biztos így is van, bár Gianluca a saját szemével még nem látta, hogyan történik.

London: ellopták a kézfertőtlenítőt

Zéró, nincs semmi – ez a válasz arra, hogy Londonban milyen védelem van vevőnek és eladónak a boltokban. Se maszk, se kesztyű, de hát még az egészségügyben dolgozók egy részének sem volt egészen mostanáig, csak pénteken érkezett a körlevél arról, hogy milyen védőfelszerelést vehetnek át a dolgozók.

Ott tartunk, hogy a mentálhigénikus centrumban már ellopták a kézfertőtlenítő zselét – mondott egy példát a lehetetlen állapotokról az egészségügyben dolgozó Zsuzsa (46). A lakosság viszont szeretettel bánik az egészségügyiekkel, például ha meglátják valakinél a National Health Service kártyáját, egy sor vendéglátóhelyen ingyen adják a kávét, kedvezményt adnak az ételre.

A mentálhigénikusoknak csak vészhelyzetben kell személyesen találkozniuk a betegeikkel, de ilyen helyzet bőven akad, és a személyes látogatásra egészen eddig a tömött metróval kellett keresztülmenniük a városon, védőfelszerelést nem kaptak. Ha megfigyelés alatt álló, koronavírusgyanús beteghez kell menni a kórházba, akkor természetesen más a helyzet, akkor tetőtől talpig védőfelszerelésben történhet csak meg a kontaktus. Londonban még ezen héten is nyitva voltak a fitnesztermek, amelyek annyit változtattak, hogy 100 főnél kevesebbet engedtek be egyszerre. A színházak maguktól zártak be, és még mindig csak ajánlás, hogy ne látogassák az emberek a pubokat. A helyzet a napokban fordult meg, szigorításokat jelentettek be az után, hogy napvilágra került egy belső kormányzati számítás, ami szerint a vírust a lakosság 80 százaléka elkapja, 8 millióan kerülnek kórházba és akár 500 ezer is lehet a halottak száma.

Ami a boltokat illeti, Zsuzsa beszámolója szerint legelőször a fertőtlenítők és a wc-papír tűnt el, aztán a hét végén a konzerveket pakolták fel, most már a zöldséges és gyümölcsös pultok is tök üresek. Mirelitből figyel itt-ott néhány zacskó, de alkoholból is jócskán betáraztak a londoniak, alig maradt üveg a polcokon. Paracetamol  ez az egyszerű lázcsillapító és gyulladáscsökkentő, amit az orvosok a koronás betegeknek ajánlanak – nincs sehol. Nem központi intézkedés, de egyes boltokban korlátozták a vásárolható mennyiséget, kisebb a választék adott terméken belül, a cél az, hogy gyorsan bevásárolhassanak az emberek, és ezt az is segíti, ha nem 16 féle szalámiból lehet válogatni. Olyan boltok is vannak, amelyek a nap bizonyos óráját az időseknek tartják fenn, olyankor csak szépkorúakat engednek be, előtte feltöltik a polcokat, hogy ne kelljen részt venniük az élelmiszerért folyó csatában.

Zsuzsa három repülőjegyet is vett az utóbbi napokban Budapestre, de még mindig nem tudott hazajönni, az első két járatot törölték. Talán most, a harmadikkal sikerül – reménykedik. Addig is a Tescótól rendel beteg, idős édesanyjának, hogy ki ne mozduljon a házból.

Bécs: az osztrákok is felhalmoznak

A 31 éves Andrea három éve él Bécsben, szerelméhez költözött az osztrák fővárosba.

Facebookon nekem úgy tűnik, hogy sokan szidják a magyarokat, hogy nagy tételben vásárolnak. Nem kellene, itt ugyanez a helyzet, itt is felhalmoznak az emberek. Hozzá kell tennem, hogy nálunk már több mint 3200 fertőzött van, míg Magyarországon ennek a töredéke

– mondta. Pozitívum, hogy az emberek viszonylag fegyelmezettek, a boltban nem állnak közel egymáshoz, a hűtőknél megvárják, amíg az egyik kivesz valamit és csak akkor lépnek oda, ha a másik már végzett és elment.

A boltokban nincsen korlátozás, be lehetne menni, de nálunk kialakult egy rend: ha látják, hogy többen vannak bent, inkább sorban állnak a bejáratnál, 1,5 méteres távolságot tartva.

Andrea nem tapasztalt hiányt, de azért az élelmiszerboltokban érezhetően kisebb a választék és kevesebb az áru. Csak ceruzaelemből és tojásból nem tudott eleget venni, illetve természetesen kézfertőtlenítőből, mint mondta: az most reménytelen. Negatívumként említette, hogy a kereskedelmi dolgozókat nem védik eléggé, a kasszásokon ugyan van kesztyű és kézfertőtlenítőjük is van, de a vásárlók a kijelölt távolság ellenére mégis túl közel állnak hozzájuk.

Klagenfurt: van áru, csak nincs aki a polcra tegye

A wc-papír, papírtörlő polcok jellemzően üresek voltak, de szerdán a BIPA-ban már az is fel volt töltve — mondta el megkeresésünkre a 38 éves Antal, aki dolgozni ment Ausztriába. Beszámolója szerint hektikus, hogy melyik boltban miből van hiány: előfordult, hogy az egyik Billában kifogytak a halkonzervek, de a a lánc egy másik boltja tele volt velük. Az olcsó csirkemellel ugyanezt tapasztalta. Andreához hasonlóan az égető kézfertőtlenítő-hiányra panaszkodott, tapasztalatai szerint a legtöbb boltban már a bejáratnál ki van írva, hogy sem kézfertőtlenítő, sem védőmaszk nincsen.

Szappanból, folyékony szappanból a legolcsóbb, saját márkások ki vannak fogyva a polcokról, de ez valószínűleg átmeneti. Nagy erőkkel keresnek árufeltöltőket.

Mennyiségi korlátozást ő sem tapasztalt. Antal kifejezetten örül neki, hogy sok helyen felhívják a figyelmet a távolságtartás fontosságára, az osztrák leleményt is dicsérte:

A DM-ben ezt úgy oldották meg, hogy a pénztáros pultja elé egy sor ládát tettek, hogy a vásárló ne tudjon túl közel menni. A pénztárosokon kesztyű van, sok helyen már eleve csak kártyával lehet fizetni.

Megnyugtatónak tartja, hogy a buszok első fele le van karanténozva a vezetőnél és alig van utas a közlekedési eszközökön.

München: 12 napra vállalják a szállítást

A 41 éves Szabolcs feleségével és két kisgyermekével él Bajorország fővárosában. Úgy tapasztalták, hogy olaj, rizs, tészta és fertőtlenítő szer láthatóan kevesebb van, de a választék és a polcok feltöltöttsége boltonként változó.

A boltokban állandóan fertőtlenítenek, az eladókon kesztyű van, de maszk nincs. Mi már nem járunk boltba, teljesen bezárkóztunk. Online rendelünk ennivalót, pelenkát. Ami észrevehető, hogy megnőtt a kiszállítási idő: 12 napra vállalják.

Fotó: Olvasónktól

Brüsszel: elvileg lezárás van, de gyakorlatilag senkit sem érdekel

A 42 éves Dániel egy uniós intézményben dolgozik, Brüsszel mára az első otthona lett, tíz éve koptatja a EU fővárosának utcáit. Dániel szerint az élelmiszerboltokban látszik, hogy le vannak fogyva a készletek – tésztafélék, olaj, alapélelmiszerek –, de kínzó hiányt nem látott semmiből.

A pénztárosokon általában kesztyű van, bár sajnos nem mindenkin, azt kérik az emberektől, hogy tartsák a távolságot, de ez valahogy nem járt sikerrel.

Dániel szerint pozitív, hogy korlátozzák, hányan lehetnek bent az üzletekben és kint az utcán kell várakozni, míg fel nem szabadul hely az üzletben. Azt viszont nehezményezi, hogy a sorokban nem igazán tartják a távolságot. Kissé lemondóan úgy fogalmazott:

Elvileg itt lezárás van, de Brüsszelben ez nem nagyon hatja meg az embereket.

Kép: Olvasónktól

Románia: a kormány fontolgatja az élelmiszerárak befagyasztását

Romániában a nagy szuper- és hipermarket láncok boltjaiban a pénztárosok, polcfeltöltők védőmaszkot viselnek, ami a vásárlókra már egyáltalán nem jellemző. Persze, túlkapások azért akadnak, a napokban Temesváron egy vevő teljes védőruhában, gumicsizmával, védőmaszkkal pakolta teli bevásárlókocsiját. A Cora hipermarket lánc tovább lépett: a pénztárakhoz plexi üveget szereltetett, ugyanakkor máris korlátozza a megvásárolható alapvető élelmiszerek, tisztítószerek mennyiségét.

 

A következő lépés a szupermarketek nyitvatartási idejének rövidítése lesz, már erre is vannak példák az országban. Az Ikea pedig meghatározatlan időre bezárta két bukaresti üzletét, a vásárlókat online-ra terelik, ugyanakkor bezárták a plázákat is, csupán az ott működő gyógyszertárak, élelmiszerüzletek nyithatnak ki. A kihirdetett katasztrófahelyzet ellenére a válságstáb még nem kötelezte az összes bolti árust, piaci kofát a védőmaszk vagy -kesztyű viseletére, viszont például Jászvárosban (Iaşi) vagy Déván már a héten hozott helyi rendeletet alapján minden árus köteles ezek viseletére, a kitett portékát pedig átlátszó fóliával kell letakarni. Déván a taxisok is kötelesek védőmaszkban fuvarozni. A piacok, élelmiszerüzletek zavartalanul működnek, ám minden bolt maga szabja meg, hogy egyszerre hány vevőt enged be, aminek eredményeként gyakran hosszú sorok kígyóznak a szupermarketek előtt.

 

Akárcsak Magyarországon, itt is elsősorban a lisztet, száraztésztát, rizst, konzerveket, wc-papírt, papírtörlőt vásárolják ipari mennyiségben. Válogatás nélkül, mert a pizzaliszt is pont úgy fogy, mint a rétesliszt. Az üzletláncok egyelőre többé-kevésbé állják a rohamot, viszont egyre gyakrabban és több helyen maradnak üresek a polcok.

 

A kormány fontolgatja az élelmiszerárak befagyasztását, ám a kereskedők szerint ez katasztrofális áruhiányhoz vezethet, mert Románia képtelen biztosítani a saját sertéshús, tej, liszt vagy zöldségszükségletét, s miután az euró árfolyama elszaladt, az importőrök ilyen intézkedés eredményeként azonnal leállítanák a behozatalt. A piaci árusok viszont aratnak, a két héttel ezelőtti 200 forintos burgonya ma már 400-600 forint, megduplázták a hagyma, répa árát, a melegházi zöldségek – zöldhagyma, retek – ára pedig szinte megfizethetetlen a munkáját elvesztett vásárlóknak. A visszaélések áradata pedig vélhetően még csak a kezdeteknél tart.

 

A hatóságok ugyanakkor nem győzik felhívni a figyelmet a mértéktartó vásárlásra, amelyre főként a nyugdíjasokat kellene meggyőzni.

Kiemelt kép: Eliano Impreto / Controluce /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik