Nagyvilág koronavírus

Románok, maradjatok kint, mert hazahozzátok a fertőzést!

Ludovic Orban román miniszterelnök és kabinetje is otthonról dolgozik, hozza az egyre szigorúbb intézkedéseket a koronavírus megfékezésére. A fő akadály a lakosság fegyelmezetlensége és a sok visszaélés lehet. Plusz a rengeteg hazatérő vendégmunkás viselkedése.

Klaus Iohannis államfő március 16-án hirdette ki 30 napra a szükségállapotot az országban – ezt csütörtökön a törvényhozók otthonról, laptopjukon egyhangúlag meg is szavazták –, ennek ellenére nem járőröznek katonák az utcákon, nincsenek harckocsik az útkereszteződésekben. A hadsereg Romániában a céltalan és polgárijesztő sétafikálás helyett sürgősségi sátorkórházak építését vállalta, az elsőt a Bukarest Otopeni reptér szomszédságában.

S habár a szükségállapot kihirdetésekor a koronavírusban megbetegedettek száma a kétszázat sem érte el, senki sem halt meg, a román politikai vezetés pontosan tudta:

kénytelen drasztikus intézkedéseket bevezetni a porosz vagy ázsiai fegyelmet hírből sem ismerő, bármilyen szigorítást latin lazasággal fogadó állampolgárokkal szemben.

Ellenkező esetben Olaszország vagy Spanyolország helyzetébe sodródhat az ország.

Nem tévedtek, mert még így is naponta bukkannak elő felelőtlen emberek, akik tudják, hogy fertőzöttek, mégis elszöknek a karanténból, sétálnak az utcán, vásárolnak, rokonokat látogatnak, ölelkeznek. A szükségállapot viszont a büntetések és a szigorú intézkedések tekintetében szabad kezet ad a belügyminiszternek és a válságstábnak, hogy mindenáron megpróbálják megfékezni a túlkapásokat.

A „17-es páciens” karanténba vágta a belügy kórházát

Egy 60 esztendős nyugalmazott rendőr, a Bukaresti Rendőr-főkapitányság egykori helyettes vezetője február 26-án tíznapos izraeli kirándulásból érkezett haza. Rosszul érezte magát, ezért vizsgálatra jelentkezett a Belügyminisztérium bukaresti Dimitrie Gerota Kórházában. Amikor az orvosok megkérdezték, volt-e külföldön, letagadta. Átküldték a fertőző betegségekre szakosodott Matei Balş Kórházba, ahol március 9-én koronavírussal diagnosztizálták. Az exrendőr ekkor beismerte, hogy hazudott, csakhogy időközben már megfertőzte a családját, köztük unokáját és várandós menyét is. Mivel egy hétig feküdt a Gerotában, a hatóságok azonnal karanténba helyeztek száz egészségügyi alkalmazottat, akikkel kapcsolatba kerülhetett az Izraelből hazatért koronás rendőr. Eddig egy orvosnő tesztje lett pozitív, s ami még súlyosabb, a kórházat bezárták, betegeket nem láthatnak el.

A nő , aki a „17. fertőzött betegként” lajstromozott férfit elkísérte Izraelbe, a bukaresti személyi nyilvántartónál dolgozik, ezért a főpolgármester bezáratta a hivatalt, és az alkalmazottakat karanténba küldte.

Az exrendőr ellen bűnvádi eljárás indult, és a rendkívüli helyzet miatt hamis adatszolgáltatásért akár két év börtönbüntetésre is ítélhetik. Esetleg megúszhatja 1,4 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal.

A hazugságért, az igazolt betegség letagadásáért ennél súlyosabb büntetést is kiszabhatnak most. Óriási felháborodást okozott például annak a férfinak az esete, aki még a múlt héten

az olasz és spanyol légizár előtt Madridból érkezett Bukarestbe, s habár tudta, hogy pozitív, felszállt a gépre, megfertőzve 60 utast. Amennyiben bármelyik fertőzött meghal, a férfit akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A vírus a politikusokat is elérte, a román kormány videókonferencián keresztül ülésezik, miután Vergil Chiţac, a kormányzó liberális párt (PNL) szenátorának tesztje pozitív lett. Csak sejteni lehet, hány kollégájával érintkezett, de biztos megfertőzte  a pártban Lucian Heiuş parlamenti képviselőt, Déva polgármesterét.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Ludovic Orban kormányfő rettegve Snagovon egy állami protokoll villába zárkózva hozza döntéseit, de a kormány többi tagja is bezárkózott saját „várába”.

Tömegesen szöknek a karanténból

Március 19-én Romániában 277 fertőzött személyt tartottak nyilván, 3822-en voltak intézményesített karanténban,  33709 személyre szabták ki a kötelező otthoni elzárást. Az intézményesítetteket rekvirált szállodákba, szálláshelyekre zsuppolják – a költségeket az állam kifizeti –, őket nyilvántartja a megyei tisztiorvosi szolgálat (DSP). Ezekre a szálláshelyekre elsősorban a külföldről hazaérkező román állampolgárok kerülnek, de mindenkit a lakhelye szerinti megyébe, településre kísér a rendőrség, hogy ne terheljék agyon a határ menti megyéket. Az intézményesített szálláshelyeken rendkívül feszült a helyzet, s habár kapnak ellátást a kötelező 14 napos elzárásra, pszichésen rosszul viselik a karantént. Nem véletlen, hogy az épületeket a csendőrség őrzi 24 órában.

A DSP által otthoni elzárásra ítélteket a hivatal a csendőrség, a helyi rendőrség (eredetileg a polgármesteri hivataloknak alárendelt testület a közrend védelmére, a közlekedés szabályozására, de a szükségállapot miatt most a belügy irányítja őket), rendszeresen ellenőrzi, mivel az emberek hajlamosak „kilépni” a lakásból. Akit elcsípnek, hogy elhagyta otthonát, akár 700 ezer forintnak megfelelő büntetést is kaphat. Jelenleg több mint félszáz ilyen bűnvádi eljárás folyik.

A hazatérőkre két hét karantén vár

A helyzet egyre feszültebb, hisz a napokban ezrével érkeznek vissza Romániába a magyar hatóságok által biztosított speciális korridoron. Első körben a kint feketén dolgozók menekültek Spanyolországból, Olaszországból, újabban pedig a legális állásukat elvesztők. A belügyminiszter (most ő a második ember az országban) által vezetett válságstáb azt sem tudja, miként győzze meg a diaszpórát, hogy maradjon kint, mert behozzák a fertőzést.

Közeleg az ortodox húsvét is, amikor százezrével térnek haza a román állampolgárok családjaikhoz. Eddig finoman jelezték a hatóságok kifele, hogy ne keljenek útra, csütörtökön viszont Klaus Iohannis a sarkára állt, és kerek perec megmondta:

nem lesz húsvétjuk Romániában, mert aki belép, arra két hét karantén vár.

Érthető, hisz a legnagyobb veszélyt most a visszamenekülők, lakhelyük szerint az országban szétszórt, vörös zónából érkezők jelentik, akik ezrével felelőtlenül sétálgatnak, vásárolnak, ölelkeznek rokonaikkal, ismerőseikkel. Élő példa erre az a brassói gyógyszerésznő, akit egy Angliából hazatérő vásárló fertőzött meg, s most nem tudni, hogy a patikus még hány vevőnek adta tovább a koronavírust.

Az új koronavírus járványa elleni védekezésül fertõtlenítenek egy városi autóbuszt egy bukaresti garázsban. Fotó: Robert Ghement /MTI

Útközben kirabolták a fertőtlenítőt szállító kamiont?

Az első hírek szerint ismeretlen tettesek a napokban valahol az országúton kiraboltak egy kamiont, amely lugosi és Hunyad megyei kórházakba szállított Bukarestből fertőtlenítő szereket. Lugosra 100 litert rendeltek, a hunyadi szállítmány nagyságáról nincs információ. A beszállító röviden értesítette a két kórházat, hogy a fertőtlenítő nem érkezik meg, mert útközben kirabolták a teherautót, ám amennyiben a megrendelő gondoskodik a fuvarról, a fővárosi telephelyen újra megkapják az igényelt mennyiséget. Csakhogy a rendőrségi közlemény szerint szó sem volt „útonállásról”, és a felvett jegyzőkönyvben a felek már tagadták a rablásra vonatkozó információkat.

A fertőtlenítőkkel, védőmaszkokkal amúgy is burjánzik Romániában a feketekereskedelem. Vidéken és a nagyvárosokban például egy nulla védelmet nyújtó műtéti maszkért az információözönben téblábolók akár 1500 forintnak megfelelő lejt is fizetnek, a feketézők boltról boltra kopogtatnak a településeken.

Vadásznak a fake news terjesztőire

Hivatalosan nem ismerik el, de úgy tudni, hogy a romániai válságstáb szó szerint vadássza a koronavírusról terjesztett hazug híreket, mint például azt, hogy az ország összes hipermarketje bezár. A hírt egy eddig szerény látogatottsággal működő Szeben megyei portál dobta be, amely további átszabott, csonkított, pandémiával kapcsolatos információkat is kiszórt a virtuális térbe. A hatóságok titkolják a honlap nevét, de már tudni, hogy napokon belül letiltják, a tulajdonost pedig 500 lejre (körülbelül 40 ezer forint) büntetik. Egyelőre elrettentő szándékkal, de biztosra vehető, hogy további büntetések is következnek.

Román-olasz konfliktus

A Kolozs megyei DSP március 17-én a kolozsvári reptéren leállított egy külföldre induló szállítmányt. A dobozokban közel 20 ezer védőmaszk, 45 orvosi védőruha és cipővédők voltak. A mennyiség nem ipari, viszont a román egészségügyi minisztérium korábban megtiltotta bármilyen egészségügyi eszköz, gyógyszer stb. kivitelét az országból. Az olaszok most rendkívül dühösek, a megrendelő perrel fenyegetőzik, mondván, szabályszerűen vásárolta a termékeket. A szállítmány egy nemzetközi fuvarozási cégen keresztül érkezett volna Olaszországba, ők vették át a dobozokat, miközben tudniuk kellett ezek tartalmáról, és tisztában kellett lenniük a tilalommal.

Kiemelt képünkön hívők a csíksomlyói kegytemplom előtt hangszórókon keresztül hallgatják a vasárnapi misét 2020. március 15-én az erdélyi Csíksomlyón. Fotó: Veres Nándor /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik