Nagyvilág koronavírus

Boris Johnson: Három hónapon belül fordulat jön a járványban

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a következő tizenkét hétben bizonyosra vehető a fordulat az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elleni harcban.

Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: meggyőződése, hogy a meghirdetett intézkedésekkel „kiadjuk az útját ennek a vírusnak”.

Arra a kérdésre, hogy az eddigi lépéseken túl a kormány tervez-e további szigorításokat, a brit miniszterelnök úgy fogalmazott: „semmiféle kilátás nincs” arra, hogy például a londoni tömegközlekedést leállítsák. Hozzátette ugyanakkor: vannak arra utaló jelek, hogy London egyes térségeiben az emberek nem tartják magukat megfelelő módon az egészségvédelmi útmutatásokhoz, és emiatt szükségessé válhat további intézkedések meghozatala, ezeket azonban nem részletezte.

Nagy-Britanniában nem rendeltek el olyan drákói korlátozó intézkedéseket, mint számos más európai országban, és sem az országon belüli, sem a külföldi utazásokat nem korlátozzák. Az iskolákat azonban péntektől bezárják, és a brit külügyminisztérium e héten módosított útmutatása arra hívta fel a briteket, hogy a következő 30 napban ne utazzanak külföldre, ha ez nem feltétlenül szükséges.

A brit kormány ajánlásai között szerepel emellett, hogy azok is, akik tünetmentesek, szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, ne menjenek például pubokba, klubokba, színházakba, és ha erre lehetőségük van, dolgozzanak otthonról, hogy elkerülhetők legyenek a felesleges utazások.

Boris Johnson mindezt megismételte csütörtök esti sajtótájékoztatóján is, de egyenes utalást tett arra, hogy szükség esetén a kormány “kikényszerítheti” az emberek közötti távolságtartást.

A hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozóknak, vagyis a 70 éven felülieknek, illetve azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, a kormány ajánlása alapján tizenkét hétre otthonukban kell maradniuk.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent pontosan a járvány elleni harcban várt fordulat általa említett tizenkét heti időhatára, Johnson azt mondta: most még nem tudja megjósolni, hogy az új koronavírus okozta megbetegedések számának görbéje júniusra már a lefelé tartó ágban lesz-e, de abban nagyon bízik, hogy a következő tizenkét hétben sikerül ellenőrzés alá vonni a helyzetet.

Az Egyesült Királyságban a hivatalos csütörtöki összesítés alapján eddig 144 halálos áldozata van a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek.

A legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 96 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött megfertőződése előtt. A csütörtök esti adatok szerint az országban 3269 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust.

A halálos áldozatok száma egy nap alatt negyvennel, a betegeké 643-mal emelkedett.

Kiemelt kép: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik