Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Trump kihúzta a gyufát Kínánál

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-világjárványt váratlan fordulattal kínai vírusnak nevezte az egyik tweetjében, amivel rögtön diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és Kína között, írja a Guardian.

Mint fogalmazott,

az Egyesült Államok támogatni fogja mindazokat a vállalkozásokat, légitársaságokat és másokat, akiket érzékenyen érint a kínai vírus. Erősebbek leszünk, mint valaha!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban többször is azt javasolta, hogy ne kösse senki a vírust Kínához vagy Vuhan városához, ahol először felbukkant az, elkerülve a diszkriminálást.

A kínai kormány eléggé fel is háborodott a bejegyzésen. Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, az amerikai elnöknek előbb a saját dolgaival kellene foglalkoznia.

Egyes amerikai politikusok megpróbálták stigmatizálni Kínát, amit elítélünk. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjanak fel az aljas gyakorlattal

– fogalmazott.

Vuhanban egyébként hétfőn már csak egy megbetegedést regisztráltak.

Mongólia eredményesen félt a koronavírustól, így nem kellett megijednie, amikor megjelent
A Kínával hosszú közös határral rendelkező Mongóliában elenyészően kevés a fertőzött. Az ázsiai ország a példa rá, hogy kezdetben talán túlzónak tűnő megelőző intézkedésekkel is fel lehet készülni a járványra.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik