Nagyvilág koronavírus

Trump a koronavírusról: Nyugalom, túl leszünk rajta

Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök vasárnapi sajtókonferenciáján az országban már mintegy háromezer embert megfertőző új koronavírusról.

Nagyon jó hírnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) 1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát. A Fed percekkel az elnök és a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtótájékoztatója előtt jelentette be döntését, közölve egyben azt is, hogy a kanadai, a brit, a svájci és a japán jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal egyeztetett lépésről van szó.

Trump közölte, hogy az élelmiszerboltok a nap 24 órájában nyitva tartanak országszerte, és azt mondta: a kiskereskedelmi cégek képviselői azt kérték tőle, tolmácsolja az amerikaiaknak, hogy kicsit kevesebbet vásároljanak. Az elnök hozzáfűzte: az országban senkinek nincs oka a felhalmozásra.

Nyugalom, túl leszünk rajta

– fogalmazott.
Trump vasárnap délelőtt egyeztetett a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, akik jelezték: a forgalom országszerte már most nagyobb, mint a karácsonyi vásár idején volt.

Mike Pence alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok valamennyi államában rendelkezésre állnak a vírustesztek és a laboratóriumok, az elkövetkező napokban pedig további több mint kétezer labor kezdi meg a vizsgálatokat. Az alelnök dicsérte az állami és a magánszektor együttműködését az új laboratóriumok beindításában. A tesztvizsgálatok bővítéséről Donald Trump hétfőn egyeztet a tagállamok kormányzóival.

Washingtonban úgy szűrték a koronavírust, ahogy Magyarországon. Aztán jött a robbanásszerű növekedés
Itt találták az első amerikai megbetegedést, de sokáig nem lett új beteg. Aztán hirtelen nagyon sokan kerültek elő. A titok a szűrésben lehet, amit nagyon hasonlóan csinálunk mi is.

Pence emlékeztetett arra, hogy hétfőn életbe lép a beutazási tilalom az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repterek csakis hazatérő amerikaiakat fogadnak.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint jelenleg csaknem háromezer fertőzött beteget tartanak nyilván az Egyesült Államokban, a halottak száma vasárnap délutánig ötvenhét volt.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Tasos Katopodis/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik