Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Joe Biden a zsebében érezheti a demokrata elnökjelöltséget

Joe Biden nyerte kedden a michigani előválasztást, és ezzel jelentős lépést tett afelé, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a 2020-as elnökválasztáson. Barack Obama volt alelnökének kampánya előző héten, a szuperkedden támadt fel, amikor 14 államban szavaztak a demokraták elnökjelöltjének személyéről, Bidennek pedig több nagy győzelemmel sikerült lelassítania a párt balszárnya jelöltjének, Bernie Sandersnek a menetelését.

Lelassították Bernie Sanders menetelését a demokrata szavazók
A Demokrata Párt középutas szárnya feltámadt az előválasztás legfontosabb napján.

Biden a „minikedden” is folytatta a menetelését, ezúttal Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, Észak-Dakota és Washington államban tartottak előválasztást. Biden óriási fölénnyel győzött a szenátorral szemben három olyan tagállamban, ahol magyar idő szerint szerda reggelre már lezárult a keddi szavazás:

Michiganben 53 százalékkal, míg Mississippiben a voksok 81, Missouriban pedig az 59 százalékát szerezte meg a szavazatszámlálások közel végleges eredménye szerint. Idahót ugyancsak vitte Biden.

A 125 delegátust adó Michiganben elért győzelem kulcsfontosságú a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben, Bident győzelme jelentős előnyhöz juttatta: a volt alelnök eddig 841 delegátust gyűjtött, míg a vermonti szenátort az eddigi választási eredményei alapján 579 küldött támogatja. Az elnökjelöltté választáshoz 1991 delegátus támogatása szükséges.

A michigani győzelem azért is érdekes, mert 2016-ban, amikor ugyanitt Hillary Clinton indult Sandersszel szemben, hiába mutattak a közvélemény-kutatások jelentős Clinton-előnyt, Sanders meglepetésszerű győzelmet aratott. Az előzetes felmérések most is az ellenfelének jeleztek nagyobb támogatottságot, ezért kérdéses volt, hogy megismétlődik-e a négy évvel ezelőtti eredmény. Nem így lett, az aktív kampány ellenére Sanders vesztett támogatottságából, Biden pedig a szavazatok 52,7 százalékával vitte az államot.

Mississippiben és Missouriban az afroamerikai lakosság erőteljes támogatása vitte győzelemre Bident. A szövetségi államok közül Mississippiben a legmagasabb, hozzávetőleg egyharmad a fekete közösség aránya, és a hatmillió lelket számláló Missouriban is afroamerikai származású a lakosság egyötöde.

Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy Mississippiben a megkérdezettek 86 százaléka Bident támogatta, és csak 11 százalékuk rokonszervezett Sanders esetleges elnökjelöltségével. Missouriban a keddi előválasztások első exit poll felmérései szerint a fehér lakosság nagy része is Joe Bidenre voksolt. A New York Times elemzése szerint a mérsékelt és liberális választók, valamint a nők, elsősorban is a felsőfokú végzettségűek alkotják Joe Biden szavazótáborát, és az időskorúak elsöprő többsége is őt támogatja.

Szerda reggel Észak-Dakotában Joe Biden vezetett, Washington államban azonban 33-33 százalékos támogatottsággal – az adatok csaknem 70 százalékos feldolgozottságánál – a két politikus holtversenyben volt. Kora délutánra aztán kiderült, hogy Sandersnek sikerült Észak-Dakotában győznie, miután ő kapta a szavazatok 53,3 százalékát.

Bár utóbbiban Sanders is nyerhet, ezek az államok kevés delegátust küldenek a demokraták júliusi elnökjelölt-állító konvenciójára, ezért a vermonti szenátor reménye televíziós kommentátorok szerint már elveszett az elnökjelöltség elnyerésére. David Axelrod, Barack Obama egykori főtanácsadója a CNN hírtelevízióban egyenesen úgy fogalmazott: matematikailag már Biden az elnökjelölt.

A volt alelnök kedd este tartott beszédében köszönetet mondott Sanders és a szenátor támogatóinak és a demokraták összefogására helyezte a hangsúlyt.

Közös a célunk és együtt legyőzhetjük Donald Trumpot.

Hozzátette, hogy nem csak egyesíteni fogják az amerikai nemzetet, hanem újraélesztik a Demokrata Pártot is.

Bernie Sanders a michigani eredmények közzététele után bejelentette, hogy kedden este nem szól a híveihez, ugyanakkor a hírek szerint nem lép vissza a vasárnap az arizonai Phoenixben tartandó vitától, ahol Bidennel csap majd össze. Igaz, a vitán a koronavírus miatti óvintézkedések miatt nem lesz közönség, televízión keresztül lehet majd követni.

Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata közleményben reagált a demokraták keddi első előválasztási eredményeire. Joe Biden és Bernie Sanders „ugyanannak az éremnek a két oldala”. A republikánusok kedden öt tagállamban – Idahóban, Michiganben, Mississippiben és Missouriban – szintén előválasztást tartottak. Trump a Twitteren egyenként köszönte meg Mississippinek, Missourinak és Michigannek a győzelmet.

Kiemelt kép: Mark Makela/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik