Nagyvilág koronavírus

Már Belgiumban is van halálos áldozata a Covid-19-nek

Ismét felütötte a fejét a koronavírus-járvány Vietnámban, szerdán az ország egészségügyi minisztériuma 35 fertőzöttről adott hírt, a vírust vélhetően egy az Egyesült Királyságból érkezett repülőgép utasai hurcolták be. Belgiumban meghalt az első, újfajta koronavírussal fertőzött beteg, több ország pedig utazási korlátozásokat vezetett be. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter szerdai közleménye szerint az áldozat egy 90 éves férfi.

A vietnami egészségügyi minisztérium szerint a Vietnam Airlines London és Hanoi között közlekedő járatáról 13 brit és vietnami utasnak lett pozitív a tesztje. Ők előzőleg Európa több országában, köztük Olaszországban is jártak. Vietnam február végén jelentette, hogy az országban lévő 16 fertőzött meggyógyult. Hétfőn Hanoi felfüggesztette nyolc európai ország – Németország, Franciaország, Finnország, Norvégia, az Egyesült Királyság, Svédország, Spanyolország és Dánia – állampolgárainak vízummentességét.

A moldovai egészségügyi tisztségviselők közölték, hogy a fertőzés terjedése miatt két hétre bezár az ország összes óvodája, iskolája és egyeteme, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését. A kelet-európai országból eddig összesen három fertőzöttet jelentettek.

Tajvan 361 állampolgárát helyezte karantén alá, miután evakuálták őket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanból. A tajvani népjóléti és egészségügyi minisztérium szerint nem minden tajvani állampolgárt szállítottak el a kínai városból, ugyanis néhányan megtagadták, hogy teszteljék őket. Tajvanon a fertőzöttek száma elérte a 48-at. Közülük egy ember meghalt, 17-en viszont meggyógyultak.

Az indonéziai egészségügyi minisztérium egy munkatársa azt közölte, hogy egy ember belehalt az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásba. Ahmed Jurianto azt mondta, az 53 éves nő külföldi állampolgár volt. Indonéziában jelenleg 26 fertőzött van.

A thaiföldi belügyminiszter szerdán bejelentette, 18 ország állampolgárainak nem ad érkezési vízumot, Dél-Korea, Olaszország és Hongkong esetében pedig eltörli a korábbi vízummentességet.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Ausztrália megtiltja a beutazást a nem ausztrál állampolgárok számára Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt, az onnan visszatérő ausztrál állampolgároknak pedig 14 napos karanténba kell vonulniuk. A miniszterelnök 2,4 milliárd ausztrál dollár (462 milliárd forint) értékű egészségügyi csomagot is bejelentett, amellyel egyrészt a teszteléseket finanszírozzák majd, másrészt pedig az idős és bennszülött ausztrál állampolgároknak nyújtanak rendkívüli segítséget. Ausztráliában a járványnak több mint 100 fertőzöttje és három halálos áldozata van. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szerint már 20 000 emberen végezték el a tesztet.

Izraelben hetvenhatra emelkedett a fertőzöttek száma, s kettejükről nem tudják, hogy hol és kitől fertőződtek meg. A kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be: megtiltották a látogatást az idősotthonokban, bejelentették ezer lélegeztetőgép vásárlását, ötezerről kétezerre csökkentették a rendezvényeken részt vevők maximális számát. Az izraeli hadsereg tartalékosokat mozgósított a polgári védelem egységeihez, és lezárták az Allenby-hidat, amelyen át Ciszjordániából utazhattak a palesztinok a szomszédos Jordániába.

Irakban lemondták a síiták egyik szent városában, az ország déli részén fekvő Kerbalában a hagyományos pénteki közösségi imát. Kerbala és a tőle délre fekvő Nedzsef fontos zarándokhelyei a síita muszlimoknak, a két várost sok külföldi hívő is felkeresi.

Bahreinben szerdára 7 új esettel 189-re emelkedett a fertőzöttek száma. Közülük 77 bahreini állampolgárt Iránból evakuáltak.

Kiemelt kép: VALENTIN BIANCHI / HTTP://HANSLUCAS.COM/VBIANCHI/PH / HANS LUCAS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik