Nagyvilág koronavírus

Bezárnak két hétre a szlovák templomok

A koronavírus miatt nem tartanak istentiszteletet.

Az ágostai hitvallású evangélikus egyház a járvány megelőzése érdekében, a szlovák kormány intézkedéseinek eleget téve legalább két hétig nem tart istentiszteletet – írja az Új Szó.

Közölték, temetések nem maradhatnak el, de minden ajánlott óvintézkedést megtesznek. A házasságkötések és keresztelők egy részét már nem lehet elhalasztani, de azoknál is betartják a higiéniai előírásokat.

Az egyház azt javasolja, hogy két hétre töröljék a bibliaórákat, az énekkarokat és a többi hasonló találkozót is, az evangélikusok a rádióban, televízióban és a közösségi oldalakon hallgassák isten igéjét.

Bezárják a katolikus templomokat

A Szlovák Püspöki Konferencia is tiszteletben tartja a kormány döntését, amely szerint tilos a nyilvános rendezvények szervezése Szlovákiában. A következő két hétben nem tartanak nyilvános miséket a szlovákiai templomokban.

Stanislav Zvolenský elnök a konferencia ülése után a döntést  fájdalmasnak nevezte, mert korlátozza az egyház tevékenységét, de fontosnak tartják a társadalom jólétét. A szlovák katolikus egyház már múlt héten jelezte, nem ajánlja a zarándokutakat sem Szlovákiában, sem külföldön.

Ferenc pápa keddi reggeli vatikáni miséjén azt kérte a papoktól, hogy „legyenek bátrak”, látogassák meg az új koronavírussal megfertőződött betegeket.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy nápolyi templomot március 6-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ajánlott videó

Olvasói sztorik