Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: sorra zárnak be a szlovák iskolák

Törölte az összes külföldi iskolai kirándulást a szlovák oktatási minisztérium.

Matúš Vallo miután találkozott a pozsonyi kerületek vezetőivel, a koronavírus terjedésével indokolta a döntést. Azt mondta, az intézkedések egyelőre péntekig lesznek érvényben. Az Új Szó szerint a döntés hátterében az áll, hogy egy óvoda nevelőnőjénél reggel igazolták az új típusú koronavírust, és nem zárható ki, hogy mások is megfertőződtek.

A polgármester egyúttal bejelentette, hogy a másik személy, akinél igazolták a fertőzést, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat egyik villamosvezetője volt.

Minden kolléga, akivel kapcsolatba lépett, karanténba került. A járműveket fertőtlenítették

– hangsúlyozta Vallo. Azt is elmondta, hogy az eddigi állami intézkedéseket újabbakkal egészítik ki.

Fertőtlenítik a városi tömegszállító eszközöket, hétfőtől bezárják a kulturális intézményeiket – a pozsonyi galériát és múzeumot, a városi könyvtárat, az állatkertet, azokat a sportlétesítményeket, amelyek a város igazgatása alá tartoznak, a téli stadiont is. A polgármester kiemelt, hogy ebben a helyzetben mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie.

Ha a gyerekek nem mennek iskolába, az nem azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontokban és edzőtermekben tölthetik az idejüket

– figyelmeztetett. Az egyes városrészek polgármesterei egyúttal felszólították a különféle létesítmények fenntartóit, a kulturális és társasági események szervezőit, hogy szintén tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, bár szerintük állami szintű döntésnek kellene születnie az ügyben.

Közben a Kassa Megyei Önkormányzat szintén bejelentette, hogy hétfőn és kedden a megye minden középiskolájában szünetel az oktatás, keddtől péntekig Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és egész Nagyszombat megyében bezárnak a középiskolák, tudta meg a Paraméter.  

A koronavírus-fertőzésekkel összefüggésben Nagyszombat megye a jelek szerint preventív intézkedésként négy napra felfüggeszti a tanítást és mindennemű iskolai tevékenységet a hatáskörébe tartozó oktatásügyi intézményekben – értesült a Paraméter. Pénteken ismét áttekintik a helyzetet, akkor döntenek a továbbiakról. Közben fertőtlenítik az összes középiskolát.

Törölték a külföldi kirándulásokat

A Bumm.sk közben arról ír, hogy törölte az összes külföldi iskolai kirándulást a koronavírus miatt az oktatási minisztérium. A tárca közölte,

szigorúan tilos olyan országokba utazni, ahol megjelent a koronavírus, főleg Olaszországba!”

A minisztérium felhívta a szülők figyelmet, ha a gyerekek olyan területen jártak, ahol megjelent a koronavírus, 14 napig ne engedjék közösségbe. Az intézkedések az óvodákra is vonatkoznak.

A minisztérium arra kéri az iskolák vezetőit, gondoskodjanak róla, hogy legyen meleg víz, naponta figyelmeztessék a gyerekeket a megelőzés fontosságára, ne használjanak nem megfelelő anyagokat, például ecetet kézfertőtlenítésre. Arra kérik az oktatási intézményeket, gondoskodjanak a megfelelő higiéniai körülményekről a mosdókban és az iskolai étkezdékben.

A központi válságstábok döntése alapján a minisztérium azt javasolja, sporteseményeket közönség nélkül tartsanak meg, de az önkormányzatoknak fontolóra kell venniük, megszervezik-e egyáltalán a sporteseményeket.

Ha mégis megrendezik a sporteseményt, meg kell fontolni, részt vehetnek-e rajta azok a sportolók, akik olyan országból érkeznének, ahol a koronavírus megjelent

– tette hozzá a szaktárca.

Kiemelt kép: Matúš Vallo / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik