Nagyvilág koronavírus

A koronavírus-pánik árnyékában választ Izrael

11 hónapon belül immár harmadszor járulnak az urnákhoz.

Hétfőn reggel megkezdődött Izraelben az ország huszonharmadik kneszetének, azaz parlamentjének megválasztása. Kevesebb mint tizenegy hónapon belül már harmadszor voksolnak. 29 pártra  6 453 255 választó szavazhat 10 631 szavazóhelyiségben reggel 7-től este 10-ig. A rendre 18 ezer rendőr felügyel.

Tilos közzétenni friss közvélemény-kutatási eredményeket, az exit pollokat csak a szavazás után közölheti a sajtó, a végeredményt várhatóan szerda este jelentik be.

Az előző választás után az országban politikai patthelyzet alakult ki. A két legnagyobb párt, a jobboldali, kormányzó Likud és a centrista, ellenzéki Kék-fehér sem tudott többségi kormányt alakítani. Az MTI a mostani szavazás sajátosságának nevezi, hogy létrehoztak 16 különleges választóhelyiséget, ahol rendkívüli óvintézkedések mellett a koronavírus miatt házi karanténban élő 5630 választó szavazhat.

A koronavírus-pánik árnyéka

Az állami hírügynökség tudósítója szerint a választásokat a  koronavírus-pánik árnyékában tartják. A központi választási bizottságban – a Háárec című újság szerint – attól tartanak, hogy hétfőn hamis üzeneteket terjesztenek állítólagos koronavírus-fertőzésekről, hogy elriasszák a választókat a szavazástól.

Ezért külön csoport figyeli az álhíreket. A pletykákat kivizsgálják, megkeresik terjesztőiket. Azt tervezik, hogy a választási bizottság az egészségügyi minisztérium segítségével dönti el a közösségi médiában terjedő esetleges koronavírusos hírekről, hogy valósak-e. Ha álhírről van szó, a pártokkal egyeztetve nyilatkozatot adnak ki a pletykák eloszlatásáért.

A választási bizottság felszólította a közösségi médiát használó izraelieket, hogy maguk is ellenőrizzék az egyes hírek tartalmát, mielőtt továbbküldik barátaiknak, ismerőseiknek. Az egészségügyi minisztérium igazgatója szerint teljesen kontroll alatt tartják a járványt, semmi akadálya a parlamenti választások biztonságos és zavartalan lebonyolításának.

Kiemelt kép: Ultraortodox zsidó férfi voksol az izraeli parlamenti választásokon március 2-án. MTI/AP/Oded Balilty

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik