Nagyvilág

A legmagasabb riasztást adták ki a görög határnál

Tömegesen áramlanak be Görögországba az illegális bevándorlók, miután Törökország megnyitotta az uniós tagországgal közös határát. A német Focus cikke szerint Görögország a legmagasabb riasztási fokozatot léptette életbe határain. Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök vasárnap este az athéni Nemzetbiztonsági Tanács válságkezelő ülése után bejelentette, hogy az intézkedés hatására az ország északkeleti részén megerősítik a gyalogos és vízi egységeiket.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, német Die Welt a Frontex nevű uniós határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése alapján arról írt, hogy a következő napokban tovább erősödik a migrációs nyomás a görög-török európai uniós külső határon. A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük.

Stelios Petsas, a görög kormány szóvivője szerint az ország egy hónapig nem fogad új menedékjog iránti kérelmeket. Petsas a menekülthelyzetre utalva arról beszélt, hogy

aszimmetrikus fenyegetést jelent országunk biztonságára.

Bírálta Törökországot, hogy diplomáciai nyomást kíván gyakorolni a határok megnyitásával.

Kiemelt kép: Gokhan Balci/Anadolu Agency via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik