Nagyvilág koronavírus

Két újabb országban jelent meg a koronavírus

Dánia és Észtország csütörtökön bejelentette, hogy ott is megjelent az első új koronavírusos eset.

A helyi egészségügyi hatóság közleménye szerint Dániában egy férfiről van szó, aki a közelmúltban Észak-Olaszországból tért vissza, és megmutatkoztak nála a kór tünetei, a köhögés és a láz. A férfi családjával a múlt héten Lombardiában síelt, ahonnan hétfőn tért haza feleségével és fiával. Nála ugyan kimutatták a kórt, a családtagoknál viszont nem.

A férfi állapota jó, a család otthonában van házi karanténban, mindennap kapcsolatban állnak a dán fővárostól, Koppenhágától keletre található Roskilde kórházával.

A hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy kikkel voltak közeli kapcsolatban. A vírusfertőzés esélye akkor jelentkezik, ha a vírushordozó legalább kétméteres távolságon belül állt kapcsolatban más emberekkel.

A beteg a TV2 dán televízió egyik munkatársa.

Dániában a hatóságok egyelőre nem korlátozták a beutazást az országba, egyben kijelentették, hogy megemelkedett ugyan a vírus behurcolásának kockázata, ám azt egyelőre csekélynek tekintik.

Észtországban is kimutatták az első új koronavírusos megbetegedést: iráni állampolgárról van szó, akinek állandó lakhatási engedélye van Észtországban. A közlés szerint a fertőzött személy szerda este tért vissza Iránból.

Litvániában a kormány szerdán országos rendkívüli állapotot rendelt el az egészségügyi minisztérium javaslatára az új típusú koronavírus terjedése miatt. A lépés lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát, és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést.

Koronavírus: terjedésnek indult a vírus Németországban
Észak-Rajna-Vesztfáliában két fertőzést már biztosan regisztráltak.

Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 78 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma meghaladja a 2740-et.

Kínán kívül több mint 40 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezekben – az óceánjáró üdülőhajókkal együtt – már több mint kétezer ember betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül már közel hatvanan haltak meg a betegségben.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Claudio Furlan)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik