Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: terjedésnek indult a vírus Németországban

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent – mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján az MTI szerint.

Terjedésnek indult ugyanis az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt.

A miniszter hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy “amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését”. Mint mondta, fontos elkerülni a pánikot, azért is, mert egy esetleges “hisztéria” révén gyorsan kimerülnének a vírus jelenlétének vizsgálatára szolgáló laboratóriumi kapacitások.

Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét. Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással. Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust. Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg. Fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is.

Kiemelt kép: Tornateremből kialakított elkülönítő a frankfurti repülőtéren 2020. január 31-én. A helyiségbe mintegy kilencven, a kínai Vuhanból és környékéről érkező német állampolgárt különítenek el, akik várhatóan február 1-jén érkeznek a német város repülőterére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 30-án este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. MTI/EPA/Alexander Heimann

Ajánlott videó

Olvasói sztorik