Nagyvilág koronavírus

Tenerifén élő magyar: Hisztéria nincs, csak fokozott készültség

Nincs pánikhangulat, de az emberek elkezdtek felkészülni egy esetleges járvány kitörésére a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén, ahol hétfőn karantén alá helyezték a H10 Costa Adeje Palace szállodakomplexumot, miután egy olasz orvosnak pozitív lett a koronavírus-tesztje, erről beszélt a 24.hu-nak egy kint élő magyar.

A neve elhallgatását kérő utazásszervező azt mondta, a szálloda környékén nyüzsögnek az egészségügyi szakemberek, a rendőrök kordonnal zárták körbe az épületet, de a sziget más pontjain ebből semmi nem érzékelhető, egyelőre senkin nem látni még maszkot sem.

Nincs olyan hisztéria, mint ahogy azt a világsajtóban beállítják, de természetesen a hatóságok és a lakosság sem veszi félvállról a kialakult helyzetet. A polcokról például hétfőn pillanatok alatt elfogytak a kézfertőtlenítők, és a tartós élelmiszerekre is megnőtt a kereslet

– mondta.

A Playa del Duque sétány szerdán délelőtt. Fotó: 24.hu

Hozzátette, utazásszervezőként őt hétfőn felkereste Magyarország tiszteletbeli konzulja, hogy arról érdeklődjön, közvetített-e magyarokat az érintett szállodába. Bár kapcsolatban áll a hotellel, jelenleg nem tartózkodik ott az ő közreműködésével egy honfitársunk sem, és mivel teljes a hírzárlat, nem is tud róluk semmilyen információt.

Hétfőn este a helyi elöljárók sajtótájékoztatót tartottak, ahol beszámoltak a kialakult helyzetről és a protokollról. Közölték, hogy kétféle karantén létezik: amikor egy beteget izolálnak el, és amikor egy komplett települést zárnak el a külvilágtól. Tenerifén most az előbbi lépett érvénybe, és bár a repülőtereken és a kikötőkben fokozzák a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, kötelező vizsgálatokat nem vezettek be, egyúttal nyugalomra intettek mindenkit.

A 24.hu-nak nyilatkozó magyar elmondta, hogy a sziget fővárosában, Santa Cruz de Tenerifén jelenleg is zajlik a világ második legnépszerűbb, nemzetközileg ismert karneválja, ami miatt többek között Tenerife testvérvárosa lett Rio de Janeirónak.

Az esemény több százezer embert vonz a helyszínre évről évre, a hétfő reggeli hírek pedig semmilyen negatív hatással nem voltak rá. Mi is kint voltunk és rengetegen szórakoztak a helyszínen

– mondta.

A karnevál kedden este. Fotó: 24.hu

Mint fogalmazott, a Kanári-szigeteket évi 12 millió turista keresi fel, ezért a helyi vállalkozások számára egy esetleges járvány vagy a hisztéria a megélhetésükbe is kerülhet.

A szigetek GDP-jének 32 százalékát a turizmus adja, egy esetleges pánikhelyzet emiatt családokat is tönkretehet. A közeljövőben érkező turisták a hírek hallatán máris elkezdtek érdeklődni, foglalást is mondtak már vissza, de a legtöbben nem a koronavírustól, hanem egy esetleges karanténtól félnek

– magyarázta.

A szintén a Kanári-szigetekhez tartozó La Gomerán januárban egy német turistának lett pozitív a koronavírus-tesztje, de ő azóta már meggyógyulva haza is térhetett.

A legfrissebb információk szerint a tenerifei elzárt szállodában eddig négy embernél mutatták ki a fertőzést, mindannyian olaszok.

Portfolio: Irreális értékeket mutattak a lázmérők a debreceni reptéren
Ennek ellenére továbbengedték a Milánóból érkező utasokat.

Kiemelt kép: MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik