Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Az amerikai kormány szerint szó nincs orosz beavatkozásról

Nincs hírszerzési bizonyíték a Donald Trump elnök újraválasztása érdekében végrehajtott esetleges orosz beavatkozásra, jelentette ki Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CBS televízió vasárnapi politikai vitaműsorában.

Én nem láttam semmiféle hírszerzési jelentést, amely alátámasztaná a sajtónak kiszivárogtatott híreket,

fogalmazott O’Brien. A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta, hogy e kiszivárogtatások a képviselőház hírszerzési bizottságától erednek. A bizottság elnöke a demokrata párti Adam Schiff képviselő, aki aktív szerepet játszott az amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szorgalmazásában, majd lefolytatásában. Trump vasárnap a Twitteren őt nevezte meg a kiszivárogtatások felelőseként, jóllehet, erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgált. Az írta:

Valaki szóljon már a korrupt politikusnak, a Sunyi Adam Schiffnek, hogy álljon le a titkosított információk, vagy ami még rosszabb, a kitalált információk kiszivárogtatásával a hamis hírek médiájának.

A New York Times péntekre virradóra közölt információkat arról, hogy az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) egyik munkatársa február 13-án az amerikai választásokba történő orosz beavatkozásról tájékoztatta a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti és republikánus tagjait. A lap szerint Shelby Pierson arról is beszélt, hogy Moszkva Donald Trump újraválasztását támogatná.

A tájékoztatón a republikánus törvényhozók azzal érveltek, hogy Donald Trump keményen lépett fel Oroszország ellen, és ezzel erősítette az európai biztonságot is. A CBS televízió vasárnapi értesülései szerint szombaton republikánus törvényhozók sürgették az orosz beavatkozásról tájékoztató hírszerzési szakembert, hogy terjessze elő a bizonyítékokat állításairól.

Amerikai hírszerzés: Moszkva Trump újraválasztását segíti
Donald Trump állítólag elég ideges lett amiatt, hogy erről tájékoztatták a képviselőket.

Szombatra virradóra a Washington Post írt arról, hogy az amerikai elnököt és Bernie Sanders vermonti szenátort, a demokrata párt egyik elnökjelölt-aspiránsát is tájékoztatták a várható orosz beavatkozásról. A lap szerint Moszkva Trump újraválasztását és Sanders elnökjelöltségét egyaránt támogatná.

A Fox televízió információi szerint John Durham különleges ügyész, akit William Barr igazságügyi miniszter kért fel, vizsgálja a 2016-os amerikai választási kampányba történt orosz beavatkozásokkal kapcsolatos információkat, akárcsak John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatójának szerepét és munkáját is. Devin Nunes kaliforniai republikánus képviselő az egyik televíziós interjújában „érdekes információkat” ígért ezzel kapcsolatban.

Donald Trump vasárnap délután – indiai látogatására indulva – a Fehér Ház kertjében újságíróknak azt mondta: vizsgálatot kell indítani a hírszerzési információk kiszivárogtatása ügyében. Megismételte a korábban a Twitteren írt bejegyzését, miszerint Adam Schiff a felelős a megjelent hírekért. Kitért arra az információra is, miszerint Moszkva a demokraták elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor kampányát támogatná annak érdekében, hogy a szenátor legyen az elnökjelölt.

Olvastam, hogy Oroszország Bernie Sanderst támogatná. Erről nekem egyáltalán senki sem beszélt. Semmiféle tájékoztatást nem kaptam erről,

fogalmazott. Kifejtette, hogy szerinte azért terjesztették el ezt az információt, hogy ártsanak Bernie Sandersnek.

A CNN hírtelevízió vasárnap este meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte: az esetleges orosz beavatkozásról tájékoztató Shelby Pierson helyzetértékelése „félrevezető” volt. Az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) irodája, ahol Pierson dolgozik, nem kívánta kommentálni az információkat.

Kiemelt kép: SAUL LOEB/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik