Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: kőzápor zúdult otthon az ukránokra

Kínából evakuált honfitársaikat fogadták így az ukránok. Több mint 20 rendőr megsebesült, 24 tüntetőt őrizetbe vettek.

Ez minden bizonnyal a nemzeti szégyen, az erkölcsi leépülés és az elembertelenedés napjaként vonul be Ukrajna történetébe, írta a Kárpátinfo.net. A portál szerint a koronavírus miatt Kínából evakuáltakat magukból kivetkőzött emberek tömege fogadta a Poltava megyei Novi Szanzsariban.

Előzőleg zavargások törtek ki. A helyiek utcára vonultak, utakat torlaszoltak el, barikádokat emeltek, gumiabroncsokat égettek, hogy ne a település szanatóriumában helyezzék el koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált honfitársaikat.

Válaszul a páncélozott járművek mellett a rendőrség és a nemzeti gárda alakulatait vezényelték ki. Az összecsapásokban több mint 20 rendőr megsebesült, 24 tüntetőt őrizetbe vettek. A tömeg kővel dobálta meg a buszt, amelyik az evakuált ukránokat szállította. A jármű ablakai betörtek.

Ukrajna nem egységes egész

A Kárpátinfo szerint az embertelenség egyik jellemző példájának hozza azt is, hogy egy galíciai kórházban, az emberek gyógyítására felesküdött orvosok, örömükben elénekelték a himnuszt, mert nem hozzájuk vitték a Kínából kimenekítetteket.

A portál idézte Oleg Volosin képviselőt, aki szerint a koronavírus körüli középkori hisztéria jelzi, Ukrajna már nem egységes egész, ha egy megyében járvány törne ki, a többi elzárkózna tőle. A volt külügyi szóvivő a tiltakozási hullámra reagálva úgy vélte, ami a Kínából evakuáltakkal történik azt jelzi, hova vezetett az ország egyik részének a másik elleni uszítása.

A kelet-ukrajnai Novi Szanzsari tanács képviselői Zelenszkij elnökhöz fordultak, hogy mielőbb szállítsák el a településről az evakuáltakat, mert az ő szanatóriumuk nem alkalmas ellátásukra.

Ukrajna saját polgárain kívül nyolc argentint, öt dominikait, öt ecuadorit, négy salvadorit, két Costa Rica-it, egy izraelit, egy montenegróit, egy panamait és egy kazahsztánit menekített ki.
Az Ukrajnába hazatértek egyébként az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig szigorú karanténban maradnak.

Kiemelt kép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik