Nagyvilág

Az M1-en „önvédelmi reakcióvá” nemesült a rasszista mészárlás

Szerda este tíz embert ölt meg a németországi hanauban egy szélsőjobboldali férfi, egyértelműen rasszista indíttatásból, mielőtt magával is végzett. Pénteken a magyar közmédiában is elővették a témát, de gyorsan migránsozásba fulladt a dolog.

Tizenegy ember meghalt a németországi Hanau városában történt lövöldözésben
A támadásokban többen megsebesültek. A feltételezett tettest holtan találták az apja lakásában.

Tobias Rathjen kilenc bevándorlót, vagy bevándorló háttérrel rendelkező embert lőtt le, majd otthonában 72 éves anyjával és saját magával is végzett. A német szövetségi ügyészség terrorcselekményként kezeli az ügyet.

Az M1-en azt a Földi Lászlót kérdezgették az ügyben, aki korábban likvidálható háborús bűnösöknek nevezte a menekülteknek segítő civileket. Földi ezzel kezdett:

Németországban egy rejtett polgárháború zajlik, aminek nemcsak az a tünete, hogy előfordulnak ilyen esetek mindkét oldalról. A dzsihadisták is támadnak, mint tudjuk az információkat, és úgy tűnik, hogy az önvédelmi reakcióra épülő emberek is elkövetik ugyanezt.

Földi végig úgy beszélt, mintha a gyűlölet motiválta mészárlás azért történt volna, mert Németország befogadott sok menekültet 2015 után. Szerinte mindennek az az oka, hogy hagyják keveredni a bevándorlókat a nem bevándorlókkal. Mint mondta:

Azokat miért nem próbálják meg elzárni a társadalomtól, akik illegálisan vannak egy országban? Az, hogy a szélsőségnek nevezett önvédelmi reflex megjelent Németországban, annak az az oka, hogy a normális világukat tönkretették.

– Földi azzal folytatta, hogy „kisvárosokban is megjelentek olyan idegenek, akik az addigi normális életet azért tették tönkre, mert mások”.

„A hatalom azonnal lecsap, és terroristát kiált, ha az általa szélsőjobbnak tartott akcióról van szó, és hogy ha a másik oldal, az odaérkezők követnek el bűncselekményt, arra azt mondja, hogy »meg kell bocsátani, mert szegény migránsok és így tovább«, ezt a társadalom nem fogja tolerálni. Nemhogy Németországban, egy fegyelmezett világban, hanem sehol máshol sem”– magyarázta az egyetértését kifejező műsorvezetőnek Földi, aki szerint ez a „bevándorló-nepper, migránsokat az egész országban szétterítő” politikusoknak köszönhető.

Ezzel szemben a szélsőséges AfD-ről kedvező véleménye volt Földinek:

Akik ezt nem akarják, azok tulajdonképpen fasisztának minősülnek ahelyett, hogy azt mondanánk róluk, hogy a normalizmus hívei

– majd hozzátette, hogy szerinte hosszútávon sikerre van ezért ítélve a párt.

A szakértőnek behívott Földi a szélsőjobboldali merényletről egy rossz szót nem szólt az egész stúdióbeszélgetés alatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik