Nagyvilág

Szlovák felmérés: a magyar pártok kimaradhatnak a parlamentből

A célegyenesbe fordult a szlovák parlamenti választás kampánya, kilenc nap múlva járulhatnak az urnákhoz az északi szomszédaink. Szlovákiában a törvény szerint ugyanakkor 14 nappal a választások előtt már nem lehet közzétenni a választási közvélemény-kutatások eredményeit, így a választók tulajdonképpen a sötétben tapogatóznak.

Ezt megakadályozandó létrejött egy crowdfunding-kampány, melynek során a támogatók összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy felméréseket rendelhessenek a két legmegbízhatóbbnak tartott közvélemény-kutató cégtől, az ANO-tól és a FOCUS-tól. A két cég közösen készítette el a nagymintás felmérését, az AKO telefonos, a FOCUS pedig személyes lekérdezéssel kérdezte meg ezer-ezer ember preferenciáit.

Az eredményeket a kampány szervezői csütörtök este küldték el a hozzájárulóknak, és mivel a sajtó Szlovákiában nem közölheti azokat, tulajdonképpen szájhagyomány útján, és az interneten terjednek.

A 24.hu hozzájutott az eredményekhez, melyek rendkívül szoros választási eredményt jeleznek elő, emellett pedig azt is, hogy a magyar pártok kimaradhatnak a parlamentből.

A választást Robert Fico pártja, a kormányzó Smer-SD nyerné 17,2 százalékkal – ez az eredmény azonban a legerősebb kormánypárt megroppanását mutatja. A második helyen az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) áll 16,4 százalékkal – az ellenzéki protestpárt és vezetője, Igor Matovič néhány hónapja még az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén volt, azóta azonban az ellenzék élére tornázták magukat.

A harmadik hely a szélsőjobboldali, fasisztoid párté, Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártjáé (ĽSNS), ők 10,4 százalékot szereznének. A liberális-jobboldali Progresszív Szlovákia – Együtt (PS-Spolu) pártszövetség 9,1, Andrej Kiska volt államfő jobboldali-konzervatív pártja, az Emberekért (Za Ľudí) pedig 8,2 százalékon áll. A parlamentbe még a Család vagyunk (Sme Rodina) nevű protestpárt, a liberális-jobboldali SaS, valamint a kereszténydemokrata KDH jutna be.

A parlamenti küszöb alatt maradna ugyanakkor mindkét magyar párt. Bugár Béla Hídja, mely jelenleg a kormánykoalíció tagja, kiszorulna a törvényhozásból, mindössze 4 százalékot szereznének. A Magyar Közösségi Összefogás nevű választási párt, melynek listáján a Fidesz stratégiai partnere, a Magyar Közösség Pártja, valamint két magyar minipárt, az Összefogás és a Magyar Fórum indul, mindössze 2,9 százalékon áll a felmérés szerint.

A szlovákiai parlamenti választásokra február 29-én kerül sor.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik