Nagyvilág

Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő

Tizenegy ember halt meg szerdáról csütörtökre virradó éjszaka abban a szélsőjobboldali terrorcseleményként kezelt lövöldözésben, amely a németországi Hanau városában történt. A tettes, Tobias R. nyolc embert lőtt agyon egy vízipipabárban, illetve egy utcai bódénál, majd elhajtott a helyszínről. A hatóságok később az apja lakásában holtan találtak rá és a jelek szerint, mielőtt öngyilkos lett, megölte a 72 éves édesanyját is.

Csütörtök délelőtt már egyre több információ jutott el a sajtóhoz a 43 éves férfiról, aki Hanauban született és ott is élt. A Focus Online-nak azt mondta az egyik szomszéd, hogy a hatóságok előtt ismeretlen Tobias R. teljesen normálisan viselkedett. Előbbinek azonban ellentmondani látszanak azok a videók és dokumentumok, amelyeket a férfi az utóbbi időszakban feltöltött a honlapjára.

A német sajtóbeszámolók szerint a felvételeken Tobias R. nyugodtan és összeszedettnek látszik, miközben egészen bizarr összeesküvés-elméletekről beszél. Például arról, hogy az Egyesült Államokban földalatti katonai létesítményekben a sátánt imádják, és gyerekeket kínoznak, illetve gyilkolnak meg. Arról is beszélt, hogy egy titkosszolgálat jelleggel működő szervezet megfigyeli őt, és állítása szerint Donald Trump ellopta az ő ötleteit.

A videókban ezen felül negatív hangnemben beszél az arab országokból és Törökországból érkező bevándorlókról, és megjelenik a nőgyűlölet is: a férfi állítása szerint soha életében nem volt még nővel, az elmúlt 18 évben szándékosan.

A Focus Online Tobias R.-rel kapcsolatban megszólaltatott egy terrorszakértőt is, aki elmondta, hogy a hatóságok által terroristaként kezelt férfi különböző elméletekből rakott össze magának egy saját ideológiát.

Az elkövető nem csinált titkot abból, hogy idegengyűlölő. A németeket felsőbbrendűnek tartotta, ezzel egy időben pedig elmondta, hogy mennyire gyűlöli a külföldieket, főleg a muszlimokat,

mondta Peter Neumann, aki hozzátette, hogy a férfinak nyilvánvalóan üldözési mániája is volt.

Kiemelt kép: AFP/ANDREAS ARNOLD/DPA/DPA PICTURE-ALLIANCE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik