Nagyvilág

Deutsch Tamás támogatná Karácsony Gergely uniós lobbizását

De csak akkor, ha a közvetlen források plusz pénzt jelentenek az országnak. A fideszes EP-képviselő a demokrácia védelme miatt utasítja el a jogállamisági javaslatot.

Az Euronewsnak Deutsch Tamás azt mondta, a magyar kormánynak elfogadhatatlan, hogy az uniós költségvetés egyes tételeinek kifizetését a jövőben jogállamisági aggályok miatt felfüggeszthetnék. A hétéves európai költségvetési javaslatok közt ez is szerepel, de a fideszes politikus szerint Magyarországnak nem kell tartania attól, hogy e szabály miatt akár egy eurocentnyi uniós forrást is elveszít.

Elvi okokból ellenzik a mechanizmust. Szerinte az európai történelem legrosszabb hagyományait idézi, ha

politikai véleménykülönbséget a jog eszközeivel, egy önkényes alapon kiróható durva jogi büntetés kilátásba helyezésével akarják megoldani. Ez nem európai módszer. Ez ellentétes az európai demokráciával.

A Fidesz a demokrácia védelmében utasítja el ezt. A megoldást  Orbán Viktor sem fogja elfogadni az Európai Tanács ülésén. Deutsch Tamás támogatja, hogy Budapest közvetlenül kapjon uniós pénzeket, ha ezek a források pluszt jelentenek, mert ez jó az országnak.

Ha ebben segítségre, támogatásra van szüksége a fővárosi önkormányzatnak, akkor szerintem helyes, ha a kormányzat őt ebben segíti.

Szerinte az ugyanakkor a magyarok érdekeit sértené, ha  Karácsony Gergelyék a közvetlen források ügyére hivatkozva csökkentenék az országnak járó pénzt. A közvetlen források lehívásában évek óta segíti a kormány a cégeket, reméli, hogy Budapest, a tudományos élet és a gazdaság szereplői a jövőben ügyesebbek lesznek a közvetlen pályázatokon.

Én ezt egy jó elképzelésnek tartom, szurkolok mindenkinek.

Deutsch Tamás azt mondta, az az elgondolás, ami főleg Dobrev Klárának köszönhetően jelent meg és amit a kampányban Karácsony Gergely is képviselt, hogy az országnak járó fejlesztési forrásokból vegyenek el, azok egy része maradjon közvetlen forrás, ez rendkívül felelőtlen megközelítés.

Karácsony nagyon meg akarja kerülni Orbánt Brüsszelben
Tizennégy másik európai városvezetővel az oldalán lobbizik a budapesti főpolgármester közvetlen uniós forrásokért.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik