Nagyvilág

Egy ausztrál miniszter épp most bukik meg, mert az anyja magyar

A bíróság megállapította, hogy Josh Frydenberg képviselő, pénzügyminiszter nem lehet az ausztrál parlament tagja, mert kettős állampolgár. Frydenberg ellen azért nyújtottak be panaszt, mert származása révén magyar állampolgárságra is jogosult — számolt be a Guardian.

Frydenberg édesanyja és nagyszülei magyar menekültként érkezetek Ausztráliába, a hatályos magyar jogszabályok szerint így a konzervatív politikus is magyar állampolgárnak számít. Frydenberg tavaly Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy igazolják: nincs magyar állampolgársága. A politikus megkapta az igazolást, azonban ez a sajátos ausztrál jogrend miatt csak észrevételnek számít, nem pedig bizonyítéknak. A kettős állampolgárságot az ausztrál hatóságok állapítják meg.

A Frydenberg ellen panaszt benyújtó állampolgár ügyvédje a lapnak arról beszélt, hogy közérdek, hogy a parlamentben csak olyanok ülhessenek, akik nem tartoznak hűséggel más országnak. A politikus ügyvédje szerint azonban az ügyet ejteni kellene, mivel 1949-ben Frydenberg édesanyja, Erica Strauss hontalanná vált és így érkezett meg Ausztráliába. Erica Strauss (Erika Straussként, illetve, Erika Strauszként is említik — a szerk.) 1943-ban született Budapesten, családjával a kommunista rezsim elől menekültek el, az utazási dokumentumok szerint hontalanként érkeztek meg az ausztráliai Fremantle-be.

Azt hitték, hogy elvesztették vagy megfosztották őket magyar állampolgárságuktól

— érvelt a politikus jogi képviselője, John Sheahan, aki szerint a családnak nem volt lehetősége lemondani a magyar állampolgárságról, hiszen Magyarország nem ismerte el őket állampolgáraiként.

A Frydenberg ügyében eljáró három bíró később dönt egy felülvizsgálati eljárás keretében, de addig a mostani döntés hatályban marad.

Kiemelt kép: Rohan Thomson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik